nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Cheesecake Blues




Volim Cheesecake.
Točka.
Volim ga kad je onako kremast, kad se leluja; kad drhturi kao mladice u nekim davnim pričama...
Volim kad me zove na siestu ..
(a tu me ne treba puno nagovarati!)


Volim kad zaronim u njegovo kremasto, svilenkasto; pjenasto savršenstvo- i onda se (k'o u nekoj reklami) teleportiram ..hm...dal' da glumim pjesnika i napišem "Bahame" ili budem realna i napišem "savršeno čist i uredan dom- sa ispeglanim vešom, prašinom obrisanom, djecom koja se ne svađaju i svekrvom koja nasmiješeno zove na ručak..."

.... hmm...Bahami su realniji- rekla bih!

Dakle- ronim u "Čizu" i sve je laganini ...
I imam pink (tj ljubičaste) naočale ;)

Cheesecake Blues

I ne znam zašto me borovnice  asociraju na Blues i zašto u pozadini čujem BB King-a  ...
Laganini...



Sastojci za kalup promjera 26 cm

Podloga:
250 g Digestive McVities keksa
90 g maslaca

Kekse usitnite i pomiješajte sa rastopljenim maslacem. Dno kalupa za tortu (sa odvojivim rubom) obložite pek papirom te čvrsto utisnite smjesu keksa i maslaca na dno kalupa. Poravnajte.
Zapecite podlogu u prethodno zagrijanoj pećnici-  5 min na 200°C. Izvadite i ostavite da se hladi.
Smanjite temperaturu pećnice na 175°C.

Sirni nadjev:
200 g borovnica (šumskih- ako koristite plantažne- malo ih zgnjevite)
200 g aronije
400 g sirnog namaza
300 g milerama
250 g kristal šećera
2 jaja
2 žumanjka
30 g škrobnog brašna (gustina)
1 dcl vode

Najprije odvojite malo aronije i borovnica i ostavite ih za dekoraciju torte.
Ostatak kratko prokuhajte sa 1 dcl vode. Nakon kuhanja- ja sam imala 350 g umaka.
Mikserom miješajte sirni namaz, mileram i šećer dok se šećer ne rastopi. Dodajte škrobno brašno, jedno po jedno jaje i jedan po jedan žumanjak.
Na kraju umiksajte umak od borovnica i aronije.

Izlijte dobivenu smjesu preko podloge od keksa i stavite peći 45 min (peć je na 175°C).
Preporučam da kalup za tortu stavite na pleh- da vam se -kao meni- ne dogodi da maslac iscuri iz podloge po dnu pećnice. :)

Pripremite preljev.


Preljev:
300 g milerama
50 g kristal šećera

Izmiksajte šećer i mileram dok se šećer ne otopi.

Nakon 45 min pečenja- cheesecake će vam još uvijek biti lagano lelujav u sredini i vjerojatno će se malo napuhati- no bez brige- tako i treba biti.
Na cheesecake izlijte preljev, poravnajte ga i vratite sve u peć. Ugasite pećnicu. Neka cheesecake stoji još 10-15 minuta u pećnici.
Nakon 15ak minuta ga izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu i onda ga stavite u hladnjak- neka prenoći.


Sutradan nožem lagano odvojite cheesecake od obruča; maknite obruč - a cheesecake lagano pogurajte neka klizne na tanjur za serviranje.
Dekorirajte ostavljenim borovnicama i aronijom te listićima metvice.

Uključite BB Kinga i isključite se od sveg ostalog..barem deset minuta! ;)

Broj komentara: 37 :

  1. Problem Sa amaterskim slasticarima / kuharima je sto uvijek izostave neki detalj, koji je veoma vazan. U ovom slucaju je to promjer kalupa za torte. Slasticarstvo je precizna vjestina. Ono nije pretenciozno, nego precizno. Ljudi obicno mijesaju to dvoje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da slažem se sa vama- zato i jesam napisala da je torta za kalup promjera 26 cm (tamo gdje pise :sastojci) sto vam je ocito promaklo u prvom citanju jer ste vise gledali slike nego tekst :))))) (salim se- ovo za gledanje slika i prvo citanje- no dumenzije su tu od objave recepta)
      Hvala na javljanju!

      Izbriši
    2. I ispricavam se na krivim slovima - tipkam u brzini s mobitela :)

      Izbriši
    3. amaterski slastičari... hahahah xD uh, ljubomora je gadna stvar ;) ja velim da sam rijetko vidla bolji, zanimljiviji, pristupačniji i detaljniji blog od ovog! svaka čast i hvala kaj omogućavate nama PRAVIM amaterima da se okušamo i sami :)
      pozz

      Izbriši
    4. ;) ;) ;) puno hvala Ivana!!! <3
      Drago mi je da vam se sviđa moj blog i da vam je osim toga i koristan- vi ste moj vjetar u jedra da ga nastavim i dalje pisati i biti tu za sva pitanja i nedoumice- koliko je u mojoj moci i znanju. Zbog Vas i takvih kao Vi ovaj blog živi. Hvala Vam!

      Izbriši
  2. Koje mocne fotografije..odusevljena sam a to je samo jer kolac nisam probala..pretpostavljam da je i on fantastican! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican recept !!
    Radila za rodendan sogorici i pojela se doslovno za par sekundi ( bilo je 6 odraslih ;) )
    Preporucam svimaaa :) i jos jednom hvala za detaljno napisan recept !!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puuuumo hvala Mari!!! Bas mi je drago!!! Puno vam hvala na javljanju!! <3

      Izbriši
  4. Pozdrav! Ovde gdje živim nema milerama ni kiselog vrhnja, ima samo slatko vrhnje svih gustoća i masnoća :( kak mogu zamijeniti mileram?
    hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako imate slatko vrhnje a da je strukture ko mileram- neko da je masnije- slobodno njega koristite- mozete dodati i par kapi limunova soka u vrhnje :)
      Nadam se da sam pomogla :)
      Hvala vam na javljanju!

      Izbriši
    2. ok, super! hvala, jedva čekam da probam taj čizkejk konačno... jedina mana mu je da treba dugo čekati prije nego se može probati xD
      javim rezz, lp :)

      Izbriši
    3. Hehe da treba cekati- ali vrijedi ;) nadam se da ce vam se svidjeti!!

      Izbriši
  5. Bok, za vikend sam radila ovu tortu. Bila je odlična. Toliko dobra da je u trenu nestala s pladnja :)
    Svakako preporučam.
    Jedino bih dodala da sam gnječila borovnice i aroniju, ali izgleda ne dovoljno pa sam kasnije morala štapnim mikserom ih dodatno gnječiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago da ste se javili! Hvala puno! <3
      Inace- aronija i je tvrdja a borovnice kako koje pa moram pohvaliti da ste se dobro snasli! :)

      Izbriši
    2. Malo sam se uspaničili, dok se nisam sjetila štapnog miksera :) Svakako preporučujem kolač. I naravno svi su me tražiti da im pošaljem link za recept :D

      Izbriši
    3. Super!! Ja presretna! :))))

      Izbriši
    4. Super!! Ja presretna! :))))

      Izbriši
  6. Pozdrav! Kako ovaj kolac napraviti u ovo zimsko vrijeme? Mogu li ići smrznute borovnice i sto umjesto aronija?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Katja! Naravno da mogu smrznute borivnice! :))) mozete ga napraviti samo sa borovnicama samo im dodajte malo jos soka od limuna i malo manje secera- ali tako da vocnog gustog umaka ne bude vise od 350 g

      Izbriši
  7. Uspjela sam! Jako je ukusan!! Samo mi se čini da mi je ispao malo premlitav i dalje, neznan do čega je to, možda je bilo potrebno jos pečenja ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A kolac i inace nije cvrst poput klasicnog cheesea- malo je meksi- a razlog moze biti i ako vam umak od voća nije bio dovoljno ukuhan.. drugi put možete dodati jos 10 ili 15 g gustina vise i bit ce cvrsca :)))
      No u svakom slucaju- puno vam hvala na javljanju! !!

      Izbriši
  8. Molim Vas da mi pojasnite jedan dio recepta.
    Piše da se izmiksa sirni namaz, mileram i šećer, pa dodaju ostali sastojci.
    Sta mileram ide i u ljubičastu kremu?
    Ili samo u bijelu na vrh torte?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da u ljubicasti dio isto ide mileram ( skupa sa sirom) :))

      Izbriši
    2. Koliko grama milerama ide u ljubičasti a koliko u bijeli dio?
      Hvalaaa

      Izbriši
    3. Po 300 g ide u oba - znaci 300 g u ljubicasti i 300 g ide u preljev :)))

      Izbriši
  9. Taman ga napravila,SAD čekam da vidim Jel uspio! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Taman ga napravila,SAD čekam da vidim Jel uspio! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kolac je fenomenalan,preukusan,fantastican!Sve preporuke!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozz koji sirni namaz ste koristili

    OdgovoriIzbriši
  13. Aronija Je najzdravija biljka. Super vam je recept!

    OdgovoriIzbriši
  14. Super cheese ^^ jedino po mom ukusu presladak pa cu drugi puta staviti manje secera. Pozzz

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozzz
    Jeste sigurni da je kalup 26 promjera?
    Radila sam jedan ciz sa mrvicu vecom gramazim sastojaka od ovog u kalupu 24 promjera i dosao je nizi. Pa me zanima kako je to moguce?

    OdgovoriIzbriši