subota, 18. srpnja 2015.

The Torta


Ova torta je uistinu davno nastala- u doba kad sam recepte pisala na jednom portalu- i moram reći- bila je jako dobro prihvaćena i puno puta izvedena od strane ostalih članova tog nekog drugog portala- album sa slikama je bio prepun!
(a u međuvremenu se taj isti portal ponio jako nefer prema meni i objavio moju definitivno najpoznatiju i najizvođeniju tortu Kokos čokoladnu fantaziju pod svoju.. :( ... da i to rade.. ) ...

Kako je torta- bež lažne skromnosti- uistinu dobra i zaslužuje da bude i na blogu- htjela sam vam staviti obje varijante- i ovu sa borovnicama i raniju sa malinama - skupa sa slikama te ranije varijante..no...na moju veliku žalost- računalo na kojem su bile te slike ranije izvedbe torte- je otišao u vječna računalna lovišta i slike su izgubljene... ostale su mi tek 2 slike izvedbe torte- varijanta torte promjera 20 cm - što znači pola recepta.
Mislim da će mi ovo biti recept sa najlošijim i jako siromašnim fotografijama do sad.. stare slike izgubljene, a nove napravljene brzinski mobitelom i to tek nakon što sam već narezala tortu... ništa...morat će biti repriza uskoro.. ;)

Razlika u receptima po pitanju kreme- je skoro pa neznatna.
Razlike u biskvitima za rolat ima- i to zato što sam ovaj put htjela baš bijeli biskvit- ponajviše zbog vizualnog izgleda. Okusom jednako dobro odgovaraju i jedan i drugi- vama na volju koji ćete koristiti :)

Verzija sa borovnicama je za manju tortu promjera 24 cm, a sa malinama- za veću tortu- promjer 28 cm. :)

I da- ukoliko imate slike svojih izvedbi ove torte- bilo bi mi drago da mi ih pošaljete! :)))
(najlakše preko fb stranice bloga)


The Torta sa borovnicama

Sastojci za kalup promjera 24 cm

Rolat

4 bjelanjka
prstohvat soli
150 g šećera
100 g mekog brašna
60 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna
75 ml slatkog vrhnja
75 g rastopljenog maslaca
maraschino
mermelada od borovnica

Krema:
250 g borovnica
80 g šećera
sok 1 limuna
10 g želatine
180 g bijele čokolade
400 g slatkog vrhnja
400 g mascarponea

Miksajte bjelanjke sa soli dok ne zapjene te postupno dodajite šećer i miksajte dok ne dobijete lagano čvrsti snijeg.
Uzmite špatulu i dalje njome u snijeg umiješajte tekuće sastojke ( rastopljeni maslac, slatko vrhnje i maraschino) a potom i suhe sastojke (prethodno ih skupa prosijte).
Izlijte smjesu u lim obložen pek papirom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C nekih 20 min (pazite da vam se ne prepeče- kao meni :) - jer tada biskvit neće biti toliko elastičan...no čak ako se i prepeče- malo ga vrućeg poprskate mlijekom- a ako vam se bude lomio kao meni- onda kažete da ste namjerno htjeli baš ovakav- "mramorni " efekt! :) )

Vrući biskvit skupa sa pek papirom zamotajte u rolat i ostavite da se ohladi.
Hladan premažite mermeladom od borovnica i opet zarolajte te ga režite na fete debljine 7-8 mm i slažite na dno i uz rubove kalupa za tortu (kalup- bez dna- prethodno omotajte prozirnom folijom i postavite ga na tanjur za tortu)

Borovnice prokuhajte u cca 1 dcl vode i propasirajte.
Dobiveni pire izvažite i dodajte mu vode da ga bude cca 400 g. Dodajte šećer i prokuhajte. (Ukoliko volite slađe- dodajte još šećera ili izbacite limunov sok kojeg dodajem poslije.)
Želatinu otopite u par žlica hladne vode i dodajte u pire od borovnica nakon što ga skinete s vatre. Ostavite da se ohladi i skoro pa počne želirati.

Otopite bijelu čokoladu.
Stucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. U posebnoj posudi kratko izmiksajte mascarpone pa mu špatulom primješajte tučeno slatko vrhnje. Smjesu podijelite na pola. U jedan dio špatulom umiješajte borovnice i limunov sok a u drugi bijelu čokoladu.
Izlijte kremu sa borovnicama preko rolata. Poravnajte ju i preko nje rasporedite bijelu kremu.

A možete i obje kreme staviti svaku u svoju dresir vrećicu i filovati tortu ovako kao ja- na način da vrećicom stavljate kremu sloj po sloj u obliku krugova s tim da svakim redom stavljanja krugova smanjujete površinu jednoj kremi a povećavate drugoj... volim komplicirati- nekad :)))

Ostavite tortu da se dobro ohladi prije serviranja.





The Torta- classic verzija iz "davne" 2010
(14.8.2010)

sastojci:

Rolat ( smjesa za 2 rolata)
6 jaja
180 g šećera
vanilin šećer
3 jušne žlice ulja
3 jušne žlice vode
200 g mekog brašna
1/2 praška za pecivo
mermelada

Krema:
450 g malina
150 g šećera
10 g želatine u prahu
500 g mascarponea
2 jušne žlice šećera u prahu
0,4 l vrhnja za šlag
150 g bijele čokolade


Tucite jaja sa šećerom dok ne zapjene i šećer se ne otopi. Mješajući dalje špatulom dodajte ulje i vodu te potom brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Dobivenu smjesu izlijte u 2 tepsije -prethodno obložene papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160°C - opcija ventilator- nekih 15ak minuta.
Pečene biskvite izvadite svaki na svoju kuhinjsku krpu te ih zarolajte skupa sa krpom i ostavite da se ohlade.

Ohlađene biskvite premažite mermeladom i ponovo zarolajte.

Kalup za tortu promjera 28 cm stavite na tanjur za posluživanje torte i obložite ga prozirnom folijom ili pek papirom. Rolate režite na fete debljine 1 cm i slažite u kalup  tako da ih najprije poslažete uz rubove kalupa, a potom i na dno kalupa.


Maline stavite u zdjelu sa par žlica vode i prokuhajte ih. Propasirajte ih kroz cjedilo.
Izmjerite dobiveni pire od malina i po potrebi dodajte mu vode tako da ga bude cca 4,5 dcl. Dodajte mu šećer i kretko prokuhajte. Želatinu stavite u par žlica hladne vode da nabubri te je dodajte u vrući pire od malina da se otopi.
Ostavite da se ohladi i počme želirati.

Izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu u jednoj posudi a slatko vrhnje stucite u šlag u drugoj posudi. Otopite bijelu čokoladu na pari.

Pomiješajte mascarpone i tučeno slatko vrhnje- pažljivo!- te razdvojite na 2 dijela. U jedan dio- oprezno umiješajte maline a u drugi dio otopljenu bijelu čokoladu.

U pripremljeni kalup sa rolatima najprije izlijte dio kreme sa malinama a potom kremu sa bijelom čokoladom. Ostavite tortu da se dobro ohladi. Slobodno je stavite sat vremena prije rezanja u zamrzivač- bit će još bolja!

Prije posluživanja skinite obruč i dekorirajte tortu. :)

Broj komentara: 11 :

  1. Molim Vas da malo bolje objasnite nanosenje kreme sa dve dresir kese. Nisam sigurna da sam dobro razumela... Da li ste hteli da kazete da se nanosi jedna krema u krugovima odredjeni broj puta a potom druga ali nesto manji broj puta? Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovako sam ja radila- najprije sam nanijela borovnica kremu tako da sam je nanijela 1 sloj debljine cca 1 cm na cijelu povrsinu dna torte. Preko nje sam krenula nanositi opet borovnica kremu u koncentricnim krugovima od sredine torte ali sam nakon szo je krug na sredini bio cca 8 cm promjera- nan8jela jedan krug bijele kreme i onda do ruba torte opet nastavila borovnica kremom. Iduci slij sam jednako zapocela s tim da je sloj borovnica kreme u sredini bio promjera cca 6 cm pa sam stavila 2 kruga bijele kreme i opet zavrsila borivnica kremom. Tako sam i u iducim redovima sirila krugove bijele kreme a smanjivala borovnica kremu i zavrsila tako da je na vrhu samo sloj bijele kreme. :)
      Znaci kreme sam slagala na principu krugova/ diskova tako da se krugovi bijele sire orema vehu a krugovi borovnica kreme suzavaju...
      uh..nadam se da sam uspjela pojasniti..ako nisam- nacrtam postupak pa stavim u tekst ;)

      Izbriši
  2. volim ideju sa rolnicama na ivicama torte na prvim slikama!!! Vau

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago da ti se svidja!! :))))

      Izbriši
  3. Pozz iz hercegivine...
    Putanje...ovaj pire od borovnica,pise da ga na kraju bude 400g...jel to 400ml....pripremam se da je napravim,jedino mi ovo nije jasno...unaprijed HVALA ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav dragoj Hercegovini!
      Ne bih znala je li to bas 400 ml - no stavite posudu na vagu i odvagajte- meni je tako najlakse- vazem i suhe i tekuce (mokre) sastojke pa mi je zato u receptima sve u gramima.
      Puno hvala na javljanju!!

      Izbriši
  4. Evo mene opet �� napravila sam i skoroo pa sam zadivoljna,onaj me pire dobro zbunio...bez obzira sto je odstajao(ohladio)jos uvijek je bio pretekuc,pasirala sam voce kroz cjedaljku(mozda presitnu)..tako da nisam sve stavila���� lijepo se stegla al kazem nisam stavila svo voce-pire,dakle pitanjeJEL VAMA BUDE U TEKUCEM STANJU ONAJ PIRE??od sinoc mi stoji to sto je ostalo pirea..i super ae stegao al sinoc onako tecno nikako mi nije islo u sir-slag....
    Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozz!! Neka ste se javili- uvijek je dobro pitati!
      Pire bude u tekucem stanju- ne kao voda vec kao rjeđa mermelada. On se hlađenjem zelira odnosno kad se pomijesa sa smjesom slatkog vrhnja i mascarponea- zelatina iz pirea zelira cijelu tu smjesu.
      Ako u kremu umijesate pite koji se vec solidno ohladio i krenio zelirati- i krema ce vam biti cvrsta. Ali ako umjesate pire koji se nije poceo zelirati- krema ce vam biti tekucija - no hlađenjem ce se stegnuti.
      Sve ovo vrijedi ako se drzite navedenih mjera u receptu.
      Nadam se da sam pomogla?

      Izbriši
    2. opet ja...samo da javim da sam je opet pravila,,i predobro ispala;pire sam napravila vecer prije,zele se skroz stegao i lako sam ga umutila u maskarpone...predobra torta,,,volil bi da vamo mogu poslati sliku :(
      POzz i hvala jos jedanput :*

      Izbriši
  5. tako mi je drago da sam ponovo pronašla ovaj recept! bilo mi je žao što ga nakon nekog vremena nisam mogla naći na prošloj web-stranici, a sad mi je jasno i zašto. jednom davno radila sam u jagoda verziji, ali ponovit ću uskoro u malina ili čak borovnica verziji. recept za roladu mi je odličan, tako da sam ga koristila i u čokoladnoj verziji za roladu s nutellom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago Marina da ste opet pronasli recept i da ste zadovoljni! Puno hvala na javljanju! Veliki pozdrav!!

      Izbriši