srijeda, 16. travnja 2014.

Rođendanske torte 2 u 1 - Ferrero bez lješnjaka i Vanilija sa jagodama


Jedan post sa dva recepta- dvije torte- obje rođendanske torte moje mlađe kćeri. Nekako imam običaj uvijek imati dvije torte za dječje rođendane (hmm.. a u zadnje vrijeme i svoje ;) ) jer se uvijek dogodi da neko od djece sa rođendana ne voli neku, a i moja djeca nikako da se odluče...sad bi ovu, sad bi onu..pa mama napravi obje.
:) Inače- od kad zna što voli- rijetko koji rođendan moje mlađe kćeri je prošao bez torte od jagoda... nekako se baš oko njenog rođendana, na tržnici pojave jagode - a ona ih jako voli- a i inače nije baš turbo čokoladni fan.

Ove godine za rođendan je imala tortu od jagoda i čokoladnu tortu. Dogovor je pao na klasične torte- bez fondana- u fazi smo "prerastanja" fondanskih đinđarija.....bar za sad...

I da- još sam jednu izmjenu napravila ove god.. smanjila sam promjere torti! Do sad sam najčešće radila torte promjera 26 cm ili eventualno 24 cm, ali mi se uvijek događalo da mi se od dvije rođendanske torte -ostaci povlače po hladnjaku... Ove godine sam napravila torte promjera 19 cm i mogu vam reći da je čokoladne torte bilo 18 solidnih feta, a torte sa jagodama nekih 14-ak. Čisto da znate ako se ikad zapitate koliki promjer torte vam je dovoljan za koliko feta.

Dakle- dva rastezljiva kalupa od inoxa sam rastegla na 19 cm, obložila ih iznutra aluminijskom folijom i lijepo je upeglala da se izravna uz rubove i dno te sve stavila na lim za pečenje. ..



Biskvit 2 u 1 (originalni rcp sam preuzela odavde):

6 jaja (koristim domaća pa su ona manja i srednje velika)
malo soli
220 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl vode
200 gr mekog brašna
100 gr oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 jušne žlice kakaa
2-3 jušne žlice vrele vode

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa malo soli stući u čvrsti snijeg. Žumanjke tući sa šećerom, uljem i vodom dok ne zapjene i pobijele, odn dok se žećer ne utuče. Pomješajte brašna i dodajte im prašak za pecivo. Kakao prelijte sa vrelom vodom da dobijete gustu mazivu smjesu bez grudvica.

U žumanjke naizmjenice umješavajte bjelanjke i mješavinu brašna. Mješajte špatulom dok se smjesa ne ujednači, no pazite da ostane pjenasta. Izlijte polovinu smjese u prvi pripremljeni kalup za tortu. U ostatak smjese- također pažljivo - umješajte kakao te ju izlijte u drugi kalup.
Stavite peći u prethodno zagrianu pećnicu na 180°C nekih 35 min. Žuti biskvit će biti malo ranije gotov, zato njega stavite u onaj dio peći gdje peć malo slabije peče. U svakom sučaju- nakon 35 min provjerite čačkalicom- provjeravajte tamni biskvit. Ako je potrebno- ostavite biskvite još koju minuticu da se peku.

Pečene izvadite iz peći i ostavite da se do pola ohlade u kalupu. Poslije ih izvadite na kuhinjsku krpu da se do kraja ohlade.

Krema 1 (za žuti biskvit)
250 gr mascarponea
400 gr slatkog vrhnja (mliječno slatko vrhnje)
200 gr abc sirnog namaza
korica limuna
1 jušna žlica šećera u prahu
1  jušna žlica instant želatine (pola vrećice)
sjemenke pola mahune vanilije
3,5 dcl mlijeka
4 žumanjka
4 jušne žlice šećera
1 jušna žlica gustina
1 jušna žlica oštrog brašna
600 gr jagoda
mlijeko za poškropiti biskvit

Zakuhajte 3 dcl mlijeka sa pola mahune vanilije. Mahunu izvadite kad mlijeko prokuha. Preostalo mlijeko stavite u zdjelu koja može na vatru i pomješajte sa šećerom, žumanjcima, gustinom i oštrim brašnom. Izmiksajte da nema grudvica. Polako ulijevajte vrelo mlijeko u ovu smjesu i stavite da se kuha dok se ne zgusne kao gusti puding. Prekrijte kremu prozirnom folijom tik uz kremu i ostavite da se ohladi.
Stucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Pred kraj mu dodajte instant želatinu. Pola tučenog slatkog vrhnja i mascarpone umješajte u kremu od vanilije.
 Drugu polovicu slatkog vrhnja pomješajte sa abc sirom kojeg ste prethodno mikserom razradili sa žlicom šećera u prahu i dodali mu koricu limuna. Ovo će vam biti bijela krema.
Jagode operite i posušite. Razrežite ih na polovice.
Žuti biskvit razrežite na 3 kore. Najdonju stavite na tanjur za tortu i oko nje stavite obruč za tortu obložen prozirnom folijom. Biskvit poškropite mlijekom. Na biskvit stavite 1/3 kreme od vanilije, lagano utisnite polovine jagoda i stavite 1/2 bijele kreme preko jagoda. Poklopite drugim biskvitom i ponovite postupak. Poklopite trećim biskvitom, preostalom 1/3 kreme i jagodama. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi preko noći.

Dekoracija:
200 gr slatkog vrhnja
jagode
250 gr bijele čokolade
jestiva boja

Sutradan - na pari rastopite bijelu čokoladu. odvojite je na 3 dijela i u jedan dio umješajte malo jestive crvene boje i malo više u drugi dio. Treći dio neka ostane bijel. Skinite obruč sa torte i izmjerite visinu i opseg torte. Na pek papiru nacrtajte pravokutnik duljine opsega torte i širine- visine torte (odn malo više od visine). Zapravo- podijelite opseg na pola i nacrtajte dva pravokutnika- bit će vam lakše raditi sa dvije polovice. Za obrnute strane pek papira- na donju trećinu,  izlijte najprije najtamniju čokoladu, poravnajte je da bude uz rub pravokutnika i da bude ravnog ili blago valovitog ruba prema gornjoj 2/3 papira te da bude približno jednake debljine na cijelom papiru. Sada izlijte svjetliju čooladu i razmažite je da se spoji sa tamnijom - da ne ostanu rupice. Na poslijetku izlijte i bijelu čokoladu i poravnajte je u vrhu da bude po rubu nacrtanog pravokutnika. E SAD.....Sad morate sačekati da se čokolad ohladi toliko da ne bude više tekuća ali ni da ne bude pretvrda...ja to radim tako da je doslovno  na par sekundi stavim u ledenicu, izvadim i odmah omotam oko torte. Jednu polovicu i drugu- pazim da se rubovi spoje. Stavite tortu tako sa papirima natrag u ledenicu i ostavite je 5-10 min da se čokolada skroz stegne- Izvadite iz ledenice i odstranite pek papir. Ogradica je tu!
Istucite 200 g slatkog vrhnja i dekorirajte tortu odozgor te ju ukrasite sa jagodama.
...
uh! imam dojam da mi je kraće vremena trebalo da napravim sve ovo nego da napišem!
...

Krema 2 (za tamni biskvit)
250 gr mascarponea
400 gr slatkog vrhnja
200 gr čokolade
2-3 velike žlice nutelle
mlijeko za poškropiti biskvite
Otopite čokoladu u 200 gr slatkog vrhnja i ostavite sa strane da se ohladi. Stucite 200 gr slatkog vrhnja u šlag. Smiksajte mascarpone sa nutellom i polovinom otopljene čokolade u slatkom vrhnju. Pažljivo primješajte tučeno slatko vrhnje.

Tamni biskvit po želji narežite u 4 ili 5 kora. Slažite na tanjur za tortu biskvit (svaki poškropite mlijekom) pa kremu i tako redom dok ne potrošite i biskvite i kremu. Sve radite u obruču za trtu obloženom prozirnom folijom- da dobijete ravnomjerno nafilanu i ravnu tortu.Na vrh izlijte preostalu otopljenu čokoladu u slatkom vrhnju. Ostavite da se dobro ohladi- najbolje preko noći. Skinite obruč i po želji dekorirajte tortu. Ova torta je obmazana čokoladom u vrhnju, oko nje su poslagani čokoladni štapići a na vrhu su bombončići. :)

3 komentara :

  1. Sorry ali nikako da nađem Vaš kontakt na blogu...

    Živim u Splitu i imam blizanke koje će 20.09 navršiti 2 godine. Preko grupe Generacija 2011/12 sam saznala da radite predivne rođendanske torte te me zanima da li možete nam spremiti 2 torte za 20.09, da bude jedna na Hello Kitty i jedna na Minnie. Bit će nam sveskupa 20 ljudi. Što se tiče okusa volimo sve :) Što možete ponuditi i koja cijena očekivati?
    Možete mi odgovoriti na angerdelphine@hotmail.com
    Hvala i lijep pozdrav,
    Delphine Pavlak.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijep pozdrav! Zanima me jesu li biskvit i krema od ove čokoladne varijante dovoljno čvrsti da se koriste za napraviti tortu kućicu?

    OdgovoriIzbriši