Svašta lipog i zanimljivog sam radila svo ovo vrijeme- dosta vremena sam potrošila na pripremanje raznoraznih mermelada i džemova i mislila sam par postova posvetiti tim svojim kemijanjima no vrijeme prošlo- a meni bezveze da sad pišem o mermeladi od šljiva- a šljive odavno prošle! Evo su i šipurike/šipci na izmaku- no tko još može doći do njih- evo mog načina spravljanja mermelade- za mene mermelade br 1 od svih mermelada!
Prije nego što se uhvatite pravljenja ove mermelade morate znati da je njeno pravljenje pravi pothvat i da ako naberete npr 5 kg šipurika- morate se i uza sva moderna tehnička pomagala i psihički pripremiti da to traje i traje i traje... ;)
Znači kad naberete šipurike- lijepo stavite podeblje jastuke na stolicu, kuhinjske škare u ruke i na rezuckanje... najprije svakoj treba odrezati onaj crni vrh i ostatke peteljke a bilo bi dobro i svaku prerezati po pola- no ovo zadnje nije nužno. Najbrža opcija ovog dijela posla je da lijepo posjednete i ukućane oko tog istog stola i svakom date njegove škare te da provedete večer uz razgovor i rezuckanje ;)
Nakon što ste ovaj prvi dio zgotovili- uzmite najveći lonac i stavite u njega šepurike te nalijte poprilično vode i stavite da sve kuha dok šepurike ne omekšaju. I nemojte strahovati od vode- ona pomaže u daljnjim postupcima prerade. Ostavite da se malo prohladi.
Slijedeći korak je pasiranje... prve godine kad sam uopće radila ovu mermeladu- pasirala sam sve na ručnu pasirku- i moram priznati da je to pasiranje uistinu jedan od većih ispita strpljivosti kojeg sam prošla... Kad sam ove godine krenula tako pasirati- mrak mi je na oči pao kad sam izračunala koliko ću vremena potrošiti stojeći za radnom plohom i vrteći pasirku... srećom- upalila mi se lampica i osvjetlila taj mrak te pokazala brži i lakši put! :)
Oni koji su krenuli u pothvat pravljenja ove mermelade a nemaju neku električnu pasirku- neka slobodno ovaj pasus posta preskoče jer će im se još više smračiti!
Dakle- prije nešto manje od godine dana na nekoj akciji sam uzela poprilično nastavaka za svoju desnu ruku- mog ljubimca - mikser BOSCH MUM86- a među njima i pasirku! I sad mi je baš ta pasirka prosvjetlila moj mrak od ručnog pasiranja! Ako vam kažem da sam cca 5 kg šipurika propasirala (tj mikser mi je propasirao) za nepunih sat vremena- naspram cjelodnevnog ručnog pasiranja- onda znate koje je to veselje bilo! :)
Kako su šipurike prepune dlačica- moram reći da je pasirka jedan dobar dio uspjela odstraniti- no ipak ih je podosta još ostalo- jedini logični idući korak je - provući cijelu ispasiranu smjesu kroz sokovnik! (ako nemate sokovnika- poslužit će i kakva gusta zavjesa u više slojeva i snažna muška ruka koja će biti voljna pomoći oko cijeđenja smjese).
I za provlačenje smjese kroz sokovnik je važno da ima dosta vode. Polako nalijevajte rijetku smjesu (neka bude gustoće gustog soka) u sokovnik i na svakih litru- dvije očistite sito od sokovnika- vidjet ćete koliko će dlačica skupiti. Čak i onaj otpad u posudi sokovnika razmutite sa još malo vode i provucite opet jer jedini otpad u ovome svemu su samo dlačice.
Dakle u startu sam imala oko 5 kg šipurika, nešto sitno deka je otpalo prvim čišćenjem a i pasiranjem je otišao još jedan značajan dio težine- ali nakon pasiranja i nakon provlačenja svega kroz sokovnik dobila sam prepune dvije velike tepsije smjese tj gustog soka od šipurika.
Slijedeći korak je rješavanje sve one vode koju sam u prethodnim koracima obilato nalijevala :) Vode se najlakše rješiti tako da stavite tepsije u peć i stavite da se mermelada peče- na nekih 180°C. Lijepo čisto- nema prskanja- povremeno promješate a voda se ovako najbrže reducira. Pecite svaku tepsiju zasebno dok se smjesa ne smanji u pola- onda ih spojite- pecite dok ne dođe na željenu gustoću, dodajte šećer po želji (dodajite malo po malo- mislim da sam ja za moju količinu šepurika dodala između 1,2 i 1,5 kg šećera)- zapecite još 15ak min i prelijevajte mermeladu u tople sterilizirane staklenke, odmah zaklopite i ostavite da se hlade. I to je to... još vam ostaje eventualno ispeći palačinke i zasladiti se- al nije nužno- možete i žličicom pravac iz teglice!
Od početnih 5 kg šipurika- na ovaj način- dobila sam 4 velike tegle i 2 male tegle mermelade- iznenađujuće kad pogledate koliko se malo čini da ima "mesa" u njima!
I da- svaka čast svima koji su post pročitali do kraja! Ljubim vas! :*
Predivno napisano, Julija sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiHvala najljepsa!
IzbrišiHahaha, dobra si, traje proces samo dok se cita, a ne jos da se radi, no lepo si ti to sve objasnila, i svaka cast na trudu, diven slike.... ja sam kupila gotov pire od sipka i skuvala marmeladu, i zaista je divan
OdgovoriIzbrišiHehe - svakako traje! :-)
IzbrišiCula sam da se moze kupiti gotov pire i to mi je super samo ja nigdje u okolici nemam tu mogucnost pa se moram ovako pomuciti ako zelim imati mermelade ;-) a ovu mermeladu bas uistinu volim i cak i na ovaj nacin- nije mi tesko napravit je. :-)
Hvala ti!
Svaka cast na trudu, divno sve izgleda a fotkice su prekrasne.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala draga!! :) evo upravo je sa palacinkama jedemo- navrati! :)
IzbrišiKraljica svih marmelada! :) Mama mi je bas prije koji dan uspila napravit 40 ak tegli ove mermelade, sve je sama radila-brala,skidala crne dijelove, pasirala rucno, kuhala na elektricnom spaheru,cidila kroz mreze za komarce ...
OdgovoriIzbrišiMozete li mi reci gdje se moze nabaviti takva pasirka.Hvala
OdgovoriIzbrišiGdje se može kupiti pasirka
IzbrišiU buduće da znate nakon prvog plasiranja samo odrežite bocu od 2 litre i napravite ko lijevak na to navucite ženske hulahopke i sve dlačice će ostati u njima tako da nema potrebe puno puta kroz gaze isl.. naravno poslije svakog cijeđenja treba ukloniti dlačice iz najlonki
OdgovoriIzbriši