nedjelja, 14. srpnja 2013.

Malo drugačiji kruh tj moje tijesto za pizzu i kruh


Opet mi se oteglo vrijeme između dva posta! .. tj nije mi se oteglo- nego mi je jednostavno proletjelo! (opravdavam ja sebe sebi samoj!)
U glavnom- ima ih kojima sam dužna recept za pizzu sa tikvicama - evo- sad će, a uz njega evo i dodatka- kruh od istog tijesta- sa malim dodatcima. :)

Nastojala sam mjeriti i točno zapisati sve količine- no nemojte me držati do u gram/mililitar (za brašno i tekućine) - +/- 100 gr/ml su dozvoljena odstupanja- koja ovise i o brašnu s kojim radite.
Tijesto:
(mjera je za dvije pizze i jedan kruh)
850 gr mekog brašna
5 gr soli
20 gr svježeg kvasa
125 ml vode za kvas
1 mala žličica šećera
150 ml mlijeka
150 ml jogurta/kefira
30 ml maslinovog ulja
cca 330 ml tople vode

Rastopite kvas i šećer i jednu malu žličicu brašna u toploj vodi i ostavite da se kvas digne. Zagrijte mlijeko i pomješajte ga sa vodom, jogurtom i uljem. U zdjelu od miksera stavite 2/3 brašna i dodajte sol, tekućine i dignuti kvas. Uključite mikser - neka izmješa smjesu dok ne bude više grudica brašna. Ovo obično radim nastavkom sa tri povezane žice (kao za mutiti jaja samo što su deblje i samo 3). Kad je smjesa bez grudica- mjenjam nastavak miksera - stavljam kuku za tijesto, dodajem preostalo brašno i puštam mikser da odradi tijesto do kraja.
E sad- razdvojim tijesto na dvije nejednake polovice- otprilike. Pospem ih dodatnim brašnom i zamaotam u prozirnu foliju te pustim da odstoji neko vrijeme (dok pripremam ostalo).
Od manje polovice napravim dvije pizze, veća je kruh.
Nadjev za pizzu:
500 gr tikvica (meni su u ovom slučaju bolje one veće/starije)
250 gr mozzarele
5-6 jušnih žlica maslinovog ulja
sol
papar
300-400 gr milerama
bijeli luk
timjan

Tikvicu naribajte i dobro posolite te pustite da tako odstoji barem pola sata
Bijeli luk nasjeckajte na sitno i pomješajte sa uljem i timjanom.
Odmoreno tijesto lagano rukama razvucite u krug unutar tepsije. Premažite ga  mješavinom ulja, luka i timjana; pospite ga prethodno dobro ocijeđenim tikvicama te natrgajte mozzarelu po njemu i polijte preostalim uljem.
Sve stavite peći na donju rešetku peći na 220°C nekih 20ak min. (ako imate opciju na peći da vam grije ventilator i donji grijač- onda obavezno za sve pizze koristite taj program- ako nemate- ma bit će pečena i na klasičnom programu pečenja). Nakon 10ak minuta izvadite pizzu vani i onako hrpimice žlicom rasporedite
mileram, sve popaprite, po želji i posolite (ako ste tikvice stvarno dobro ocijedili- one vam neće biti slane) i vratite u peć na preostalih 10ak minuta pečenja.
I.. to je to :) Ja volim kad mi je pizza hrskavija- pa ostavim i koju minuticu duže da se peče.

E a sad - kruh...
Za kruh vam je još potrebno
cca 120 gr naribane gaude (može i koji drugi sir)
5-6 polovica sušenih pomidora
grančica ružmarina
7-8 kapara
timjan

Nasjeckajte sušene pomidore i kapare, otrgajte listiće sa grančice ružmarina i timjana i sve skupa sa sirom dodajte u tijesto te dobro umjesite. Ako su vam suhe pomidore bez ulja- dodajte još i žlicu maslinovog ulja. Oblikujte kruh, stavite ga u lim za kruh i ostavite da odstoji dok ne udupla volumen. Razrežite ga ukoso na 4-5 mjesta i stavite peći. Pecite na 190°C nekih 25-30 minuta tj dok vam čačkalica kojom testirate kruh ne izađe suha.
Pečeni kruh izvadite iz kalupa na kuhinjsku krpu, zamotajte i stavite na rešetku da se hladi.

Uz ovaj kruh- iskreno- meni ne treba ništa više ;) ali jako se dobro slaže sa paštetom od tunjevine, slanim srdelama, suhim pomidorama, pancetom... ma s čim god poželite!









Broj komentara: 7 :

  1. Ovdje je sve ono što ja volim !!!!!!!!
    I u pizzi i u kruhu !!!!!
    Baš ti hvala za recept !!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmm... odlična pizza po mojem okusu. Isto kruh. Mileram je kislo vrhnje, ja?
    Čestitam za zanimiv blog.
    Srdačan pozdrav,
    Ljuba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!Mileram je kao malo masnije kiselo vrhnje. :-)

      Izbriši
  3. odličan recept za pizzu, imam dosta tikvica, probati ću ovo za ručak, dosad sam tikvice koristila izrezane ne fete umjesto šunke.
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala! Javi dojmove! :-) meni je ovo pizza broj 1!

    OdgovoriIzbriši