utorak, 2. travnja 2013.

Negativ Čokoladna Torta N°2



Negativ čokoladna je imala svoju premijeru prije 2 godine- od tad sam je radila više puta za različite prigode i malo mi je dosadila pa sam je odlučila - malo izmjeniti.
Biskvit sam obogatila bademima, a kremu pojednostavnila. :) Neću sad pisati varijantu br. 1 - nju možda nekom drugom prilikom opet napravim, poslikam i napišem recept. ;)
Inače torta je isealna za kad ne znate što ćete sa viškom bjelanjaka :)

Biskvit:
7 bjelanjaka
1 jaje
150 gr šećera
75 gr mljevenih badema
1 žlica glatkog brašna
40 gr gustina
100 ml ulja
1 žlica maraschina

Krema
250 gr mascarponea
200 gr bijele čokolade
sok od 1/2 limuna
400 gr slatkog vrhnja
1 šlagfix

Preljev
250 gr malina
1 žlica šećera

Za biskvit umiksajte bjelanjca sa šećerom u čvrsti snijeg. Posebno umiksajte jaje sa uljem i maraschinom. Pomješajte bademe sa gustinom i brašnom. U bjelanjke dodajte najprije cijelo jaje sa uljem i maraschinom pa zatim lagano umješajte bademe i brašno. Smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm kojem ste dno obložili papirom za pečenje, a stranice obmazali maslacem i posuli krušnim mrvicama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C nekih 45 min. Ovisno o vašoj peći- provjerite čačkalicom je li biskvit do kraja ispečen. Pečen biskvit izvadite iz peći, ostavite da se malo prohladi u kalupu pa ga izvadite iz kalupa da se do kraja ohladi.

Za preljev prokuhajte maline sa 1 žlicom vode, propasirajte ih da im odstranite sitne koštice te ih vratite u zdjelu, dodajte 1 žlicu šećera i opet kratko prokuhajte dok se šećer ne otopi.

Ako vam se biskvit malo uzdigao uz rub kalupa- odrežite mu taj višak da dobijete ravnu površinu. Prepolovite ga da dobijete 2 kore. Svaku koru stavite na radnu plohu tako da joj prerezana strana bude prema gore. Sad svaku koru natopite preljevom od malina te ostavite neko vrijeme da se preljev upije u nju. U međuvremenu napravite kremu.
Na pari otopite bijelu čokoladu.
Stucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Primješajte limunov sok mascarponeu te mu dodajte i otopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite mikserom. Pazite da vam se čokolada u dodiru sa hladnim mascarponeom ne zgruda! Odložite mikser i pažljivo špatulom umješajte tučeno slatko vrhnje.

Obruč za torte obložite prozirnom folijom i stavite ga oko donje kore torte. Na koru pažljivo stavite 2/3 kreme u više malih hrpica- da se ne pomješa sa malinama. Sad stavite gornju koru tako da maline budu do kreme. Ja obično brzo okrenem koru tako da mi dio natopljen malinama bude na dlanu i onda je spustim na kremu. Ostane nešto malina na dlanu- ali to i nije neki problem ;)
Malo pritisnite gornju koru da se bolje sljubi sa kremom te je po površini odmah dekorirajte sa preostalom kremom. Ostavite sve preko noći da se dobro ohladi i stisne.

Napomene:
- ukoliko niste sigurni da će vam slatko vrhnje čvrsto stati- slobodno mu dodajte šlagfix.
- krema nije preslatka- ukoliko želite slađu- dodajte manje limunova soka
- biskvit je prilično sladak- možete slobodno dodati malo octa u bjelanjke- ali tad smanjite limun u kremi.
- ja radim sa domaćim jajima- u prosjeku neke M veličine što znači da će veća jaja zahtjevati malo više badema ili pola žlice više brašna pa vodite računa o tom

Broj komentara: 10 :

  1. nisam još isprobala ovaj recept,
    razmišljam o kombinaciji s jagodama!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno- ne znam kako bi bilo sa jagodama- s obzirom da se voće kuha i pasira- jagode kuhanjem gube miris i okus- mislim da je bolje sa malinama... jedino da je staviti svježe jagode na biskvit i pod kremu- onda ok. :)

      Izbriši
  2. Divna, predivna! Mnogo volim tvoje recepte...

    OdgovoriIzbriši
  3. Upravo pregledavam sve tvoje recepte za torte i zapisujem ih u bilježnicu jer neznam koja mije bolja. Prava si majstorica torti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Što može umjesto maraskina u biskvit? Da li može aroma višnje? Lp

    OdgovoriIzbriši