petak, 27. studenoga 2015.

Čoko-tortice


Napokon je zahladilo; pao je i prvi snijeg- zima je pred vratima- pa i
vrijeme je - rekla bih.

Vrijeme je toplih peciva, čaja, cimeta, klinčića, naranči, sitnih kolačića, keksića...
Vrijeme je kad pećnica radi više nego inače; kad su u pogonu limene kutije;  kad listamo stare recepte i isprobavamo neke nove.

Vrijeme je kad su kolačići obvezna tema uz poslijepodnevnu kavu sa frendicom...
Jednostavno- vrijeme je od blagdana.

Božićni blagdani- za mene- podrazumijevaju puno vrsta sitnih kolačića. Volim ih vidjeti onako šarene i raznovrsne - poslagane na tanjiru- pa kad krenem uzeti jednoga- najprije stanem i pogledam ih- razrađujući strategiju kojim redom da krenem (a najradije bih sve od jednom!).

Jedni od takvih sitnih kolačića su i ove čoko-tortice. Prhki aromatični keksići- povezani kremom. Meni jako dragi keksići.

Sastojci (za cca 150 keksića promjera 3,5 cm- tj 75 kom filovanih keksa):

Tijesto
300 g mekog brašna
100 g šećera u prahu
75 g mljevenih oraha
25 g kakaa
155 g maslaca
korica naranče
1 žumanjak
žlica ruma
brašno za podlogu


Maslac sobne temperature, šećer i žumanjak miksajte dok ne postanu pjenasti. dodajte im koricu naranče i rum. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno sa orasima i kakaom. Primješajte suhe sastojke smjesi maslaca i umijesite mekše tijesto. Izručite tijesto na prozirnu foliju, spljoštite u disk i zamotajte te stavite u hladnjak na sat vremena.

Skuhajte kremu.

Krema:
200 ml mlijeka
25 g gustina
2 žumanjka
25 g šećera
80 g maslaca
korica naranče

150 ml mlijeka stavite da se dobro zagrije. Pomiješajte 50 ml mlijeka sa žumanjcima. gustinom, koricom naranče i šećerom da dobijete glatku smjesu bez grudvica (naravno- poznavat će se korice naranče u smjesi :) ). Lagano nalijevajte vruće mlijeko na smjesu sa žumanjcima- neprestano miješajući- i vratite sve na vatru da zakuha do kraja (cijelo vrijeme miješajte da ne zagori!). Kad se krema stegla i kuhala koju minutu- maknite je sa vatre i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi. U kremu sobne temperature- umiješajte maslac sobne temperature.






Na lagano pobrašnjenoj podlozi, a preko prozirne folije- razvaljajte tijesto- cca 3 mm debljine. Kalupom vadite krugove i slažite ih na pek papirom obložen lim. Možete ih slagati prilično blizu jedan drugome- jer keksi neće rasti tijekom pečenja. Kad ste izvadili sve moguće krugove iz tijesta- ostatak tijesta kratko premijesite, razvaljajte i opet vadite krugove.

 Napominjem da ne brašnite previše- jer sa dodavanjem brašna- tijesto postaje žilavo, a ne prhko.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca 12 minuta (ili na opciji ventilator- po 2 ili 3 lima od jednom- na 165°C isto 12-13 minuta)- možda će im u vašoj pećnici trebati nešto duže (ili kraće) - keksi su tamni pa samo pripazite da se na prepeku.

Ostavite kekse da se ohlade na limu.
Kremom spajajte po dva keksića da dobijete tortice.

Glazura:
100 g tamne čokolade
10 ml suncokretovog ulja

Na pari otopite čokoladu s uljem i dobro izmješajte . Umačite gornji keksić svake tortice u čokoladu, pustite da se višak čokolade ocijedi natrag - a potom keks stavite na lim da im se glazura stegne.

Po želji ih možete dodatno prošarati rastopljenom bijelom čokoladom.

Orahe možete zamijeniti bademima ili lješnjacima; krema može biti i ganache.

Moja preporuka je da kekse (polovice) napravite ranije i spremite u limene kutije- a kremu da napravite tik pred Božić i tad ih spojite i glazirate. .. - Ili ih možete odmah nafilovati i spremiti u kutije te zamrznuti.
Sirovo tijesto možete čuvati cca 3 dana u hladnjaku.
P.S. Kreme će biti malo i viška- višku slobodno dodajte 1 dcl tučenog slatkog vrhnja i poslužite kao desert u čaši! :)))

22 komentara:

  1. samo korica a dobijes takvu boju u kremi? ne mislim....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A slobodno ti misliti sto god :))) imam i radim iskljucivo sa domacim jajima- od tud boja kreme- ne od korice :)))

      Izbriši
  2. aaa, zato! onda moguce. Zutu boju mozemo imati i kad koristimo mleko iz konzerve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe :))) nisam znala to- za mlijeko iz konzerve- mislis na kondenzirano mlijeko?

      Izbriši
    2. da. :) jednom sam pravila kremu koristeci takvo i ispala je puno zuta, dok sa obicnom mlekom ispadne bela ili blaze zute boje..

      Izbriši
    3. to je dobro znati! Hvala!!

      Izbriši
    4. Kraljice! Pretukla si joj vrhnje, a da nije ni skužila sa ovim "mlijekom iz konzerve" !

      Izbriši
  3. Keksići se cine savrseni, jedva cekam da ih isprobam. Svaka cast i hvala za recept. Recite samo koliko prije preporucate napraviti keksice da odstoje do Bozica i spajanja njih s kremom? Pozz, Em.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kekse mozete vec sad ispeci i cuvati ih bez glaziranja i filovanja- u limenkama na suhom. Onda ih pred Bozic (dan dva prije Bozica) nafilujete i glaziraze :)

      Izbriši
  4. možete li reći koliko keksića bude od jedne doze? hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu :))) bude cca 150 polovica tj oko 75 komada filovanih keksica promjera 3,5 cm (pise pored sastojaka ) no broj komada vam ovisi o velicini kruga kojim rezete i debljini valjanja tijesta- ja ih volim kad su tanji :)))
      Hvala vam na javljanju!

      Izbriši
    2. tek sad vidim da piše pored sastojaka i količina keksića :) oprostite i hvala još jednom. kad napravim keksiće, javim se! :)

      Izbriši
    3. Hehe ma nista:)) nema veze! Meni je drago kad se javite ovako konentarom na blog! Lijep vam pozdrav i ugodno poslijepodne!!

      Izbriši
  5. Da li je orahe moguće zamijeniti rogačem ili bademom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bademom da sigurno a i rogacem- ne vidim zasto ne bi moglo (dobra ideja- bas cu isprobati i sa rogacem! Hvala!) :)))

      Izbriši
  6. Nema na čemu:) Samo s njim treba pažljivo jer kolače čini suhim, pa razmišljam dodati ili kap ruma ili par kapi soka od naranđe. Javim se povratno kako je uspjelo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Radila upravo. Ispali savršeno kao i svi vaši recepti. Kapa dolje..������.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno vam hvala!! Bas mi je drago da ste zadovoljni!! :))) sve najbolje zelim!!

      Izbriši
  8. Super su i pravila opet i oopet i opet����

    OdgovoriIzbriši