utorak, 8. prosinca 2015.

Cimet zvjezdice

Cimet.
Meni je cimet poseban začin- miriše mi na toplinu, na nešto domaće, na dom, obitelj, okupljanje, radost i sreću...
Cimet me vraća u djetinjstvo i maminu pitu od jabuka i kompot sa suhim šljivama!

Vraća me u vrijeme kad smo imali samo 2 programa na televiziji, a od jedne grmljavine ne bi bilo struje cijelo večer! (pa nam je glavna razonoda bila igra Čovječe ne ljuti se- u ne znam više koliko krugova- a istina je- da bi se usprkos nazivu igre- uvijek netko naljutio! :)) )

No da ja ne odem sad baš u predaleku prošlost- za cimet mogu reći slijedeće:
- obavezan je u svemu što radim sa jabukama, obavezan je u posipu za knedle, u džemu od šljiva, u medenjacima, u kompotu.. često ga dodajem u čokoladu, jogurt (kad ga jedem za doručak) ili Paradižot (tj Šne-nokle).

Zima bez cimeta meni nije zima. :)

I zbog svega toga imam i kekse sa cimetom!



Sastojci za cca 60ak kom zvjezdica:

320 g mekog brašna
pola kavene žličice praška za pecivo
60 g mljevenih badema/ lješnjaka
1 čajna žličica cimeta
100 g maslaca
50 g svinjske masti
180 g šećera u prahu
70 g žumanjaka (cca 3 žumanjka)
1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  (ili možete staviti ruma, likera od naranče ili medovače)
1-2jušne žlice hladne vode

brašno za pobrašniti podlogu prilikom valjanja tijesta

dekoracija

18 g bjelanjka
90-100 g šećera u prahu

Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, bademima (lješnjacima) i cimetom. Tucite mikserom maslac i mast sa šećerom te dodajte jedan po jedan žumanjak i ekstrakt vanilije. Primješajte brašnaste sastojke i sve sjedinite u mrvičastu smjesu. Povežite ju žlicom ili dvije hladne vode.

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite na hladnom sat vremena.

Lagano pobrašnite radnu plohu na kojoj ćete valjati tijesto. Razvaljajte ga cca 3 mm debljine; vadite kalupom zvjezdice i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Malo ih razmaknite. :)

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici  na 180 °C cca 10 min ili na opciji ventilator 2 lima od jednom na 165 °C jednako dugo - u glavnom- duljina pečenja ovisi o vašoj pećnici i o debljini na koju ste ih razvaljali- gotovi su kad krenu lagano rumeniti na krajevima- pa ih svakako pripazite.

Ostavite da se ohlade na limu.

Ohlađene kekse po želji dekorirajte glazurom od bjelanjka kojeg ste dobro pomiješali sa šećerom u prahu (da smjesa bude bez grudica). Ukoliko nemate dresir vrećicu- poslužite se čvršćom vrećicom za zamrzavanje kojoj ste malo odrezali jedan kut.
Ukoliko želite- dok je glazura svježa- možete ih posuti i šarenim mrvicama.

 Sačekajte da se glazura osuši.

Keksi mogu dugo trajati u limenoj kutiji i van dohvata vlage.



23 komentara:

  1. Taman sam nabavila lješnjake, probat ću ovaj recept, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Postoji neka alternativa masti?
    Inace su predivni, vec mirisim cimet...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nives!! Umjesto masti moze se staviti sve maslac- bit ce jednako dobri :)

      Izbriši
  3. Meni je mast alfa i omega svih keksića.Lijepa,mirisna,domaća svinjska mast.kore za "madjaricu" ne mogu ne uspkjeti s masti.Ona da podatnost i od kada nju koristim taj tip kolača je bez greške.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slazem se Sanja! :) i jad se rade uskrsnje sirnice/pince/pogace- kad se stavi mast u njih budu mekse i dulje svjeze nego kad su bez masti!

      Izbriši
  4. I maslac.Margarin ne koristim već godinama-junk!

    OdgovoriIzbriši
  5. s kojim nastavkom miksera to radite? S metlicama mi se čini malo pregusto, a kukama za tijesto... kak s tim izmiksati jaja, ili možda onaj treći čudni oblik na onom samostojećem mikseru?
    I ako može točan recept za bijelu glazuru od bjelanjaka?
    Kad se glazura osuši, da li se mogu stavljati keksi jedan na drugi bez da se glazura uništi ili ipak ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Dani- da miješam to s onim trećim nastavkom za mikser- moj je oblika kao tri žice od metlice- samo debele. :) Recept za glazuru sam stavila i da - keksi se bez problema slažu jedan na drugi nakon što se glazura osuši- nema straha od lijepljenja ili da će se glazura uništiti :)

      Izbriši
  6. Zapravo ja uopce nemam
    nikakvih iskustava s masti!
    No ako je zaista tijesto s njim podatnije od onoga s maslacom, onda cu ga svakako upotrijebiti.
    Hvala vam Sanja na savjetu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu se samo slozitu sa Sanjom- probajte sa masti pa javite dojmove! :)))

      Izbriši
  7. osjeti li se cimet od samo jedne žličice? može li se dodati više? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze naravno :))) moje cajne zlicice su prilicno duboke

      Izbriši
  8. Probala s masti neki dan, super su prhki, uopce neznam razlog radi cega ju nisam vec prije koristila. Iznenadilo me koliko je tijesto podatnije, ma milina za raditi!

    OdgovoriIzbriši
  9. Draaga Julija, da li keksići mogu dugo stajati unatoč glazuri od bjelanjaka? Uvijek me nekako strah kad su jaja u pitanju. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nok Paula! Mogu keksici stajati- nista glazuri nece biti niti ce se pokvariti.
      Ali ako vas je svejedno strah- opcija je meringue prah pa s njime dekorirati. :)))

      Izbriši