srijeda, 15. siječnja 2014.

Torta od naranče i badema

Naranča i bademi su česta kombinacija u mojim slasticama - i naravno da sam morala tu kombinaciju isprobati u varijanti "bez" i u klasičnom torta obliku!
Sastojci:
2 manje naranče
3 jaja- malo veća
prstohvat soli
150 gr mljevenih badema
50 gr kokosovog brašna
10 gr psyliuma
kavena žličica sode bikarbone
30 gr kokosovog ulja
2 jušne žlice meda
6 mjerica stevije
sok od dvije naranče

Neprskane naranče dobro oprati i staviti kuhati. Kad prokuhaju i kuhaju 4-5 minuta- izliti tu vodu, naliti hladnu i opet jednako kuhati. Ponoviti postupak barem još jednom- da izađe gorčina iz naranče. (ja sam imala cca 313 gr pirea od naranče)

Skuhane naranče razrezati i smiksati skupa sa korom u pire (bez vode u kojoj su se kuhale!).
Odvojiti bjelanjca od žumanjaca i bjelanjca sa malo soli stući u čvrsti snijeg.
Izmiksati žumanjca i dodati im naranču, rastopljeno kokosovo ulje i steviju. Moram napomenuti da u ovaj
recept ide "poprilično" stevije -jer naranče koliko god ih kuhali- zadrže nešto od svoje gorčine. U smjesu dodati i med. Preporučam i kušati smjesu zbog ocjene da li treba još stevije.

Pomješati bademe, kokosovo brašno, psylium i sodu bikarbonu te smjesu dodati žumanjcima i naranči. Ostavite par minuta da miruje te potom žlicom umješajte tučene bjelanjke.

Smjesu izlijte u kalup promjera 23 cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C - 30 do 35 min.
Vruću tortu zalijte sokom od dvije naranče i ostavite da se upije.

Poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem.

Napomena- možete lim za pečenje obložiti feticama naranče kao ja na slici - no s obzirom da su te naranče bez šećera- ako ih stavite sa korom bit će gorkaste :)

Dodatak- evo koju steviju koristim i koje žlice :)




prva je mjerica stevije, druga je kavena žličica, treća je čajna žličica i najveća je jušna žlica. :)

2 komentara:

  1. Koliko je mjerica stevije i u kojem obliku, prah ili nešto drugo? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mjeruca stevije je ona mikrozlicica koja se.dobije za doziranje u bocici ekstrakta.stevije u prahu. Koristim Kal steviju. Poslikat cu je pa staviti u post posto postoje razni oblici stevije pa da ne bi bilo zabune oko kolicina. ;)

      Izbriši