Kad se radi o kruhu kao kruhu- bez njega sam mogla i bila i prije. Brašno u tom obliku mi ne nedostaje- no kako ne kuham samo za sebe- imam ih kojima kruh baš nedostaje. Zapravo- ne nedostaje im kruh kao kruh već kruh kao nešto od čega će napraviti sendvič, namazati paštetu, maslac i med i sl. Znači- trebam kruh.
U LCHF prehrani koju već neko vrijeme proučavam (prve informacije sam našla na blogu Anite Šupe : Istine i laži o hrani - preporučam da obavezno istražite blog! - i koja mi se svakom pročitanom informacijom sve više sviđa i najvažnije- koja se mojim osjećajem zadovoljstva sve više i očituje na meni ;) - standardnog kruha nema. Nema žitarica. Uopće. (Tj. tu i tamo dozvoljene su zobene posije.)
U potrazi za "pecivima" i "kruhom" da udovoljim mojim "kruhojedcima" isprobala sam i Dobar jutarnji kruh - za skeptika naviklog na brašnasta tijesta - ispalo je da je taj kruh- nešto drugačiji, ali skroz jestiv i štaviše skroz dobar kruh tj zamjena za kruh ;) a i treći dan bude mekan kao i prvi, ne mrvi se i sa npr paštetom od tune- jako dobro "šmeka".
Sad trebam peciva tj bublice za sendviče.
Tražeći po netu naišla sam na ovaj recept i dobila sam peciva. Moram priznati da sam prezadovoljna, a ni "kruhojedci" nisu imali nekih posebnih zamjerki. ;)
3 jaja
1,5 šalica svježeg sira
malo soli
0,5 šalice kokosovog brašna
2/3 šalice mljevenih badema
3 pune jušne žlice lagano mljevenih lanenih sjemenki
1 jušna žlica psylium praha
1 kavena žličica sode bikarbone
sjemenke za uvaljati peciva
mjera je šalica od 240 mm
Mikserom kratko izmiksajte jaja sa soli. Dodajte sir te potom i suhe sastojke. Ostavite smjesu da odstoji 10ak minuta. Pećnicu upalite na 180°C.
Kad je smjesa odstajala- vlažnim rukama oblikujte mala peciva, uvaljajte ih u sjemenke te ih malo razmaknute stavite na lim za pečenje prekriven pek papirom. U receptu navode da se peciva peku 20 minuta- meni se nisu činila pečenim nakon toliko vremena pa sam im produžavala pečenje. Moja peciva su se pekla 35 minuta- izvana su dobila lagano rumenu boju, a iznutra su ostala sočna. Po meni je to taman vrijeme pečenja.
Pečena peciva stavite na rešetku da se ohlade.
Bas su posebni, svidja mi se njihov sastav a i izgledaju i vrlo zanimljivo... zelim ti sve najlepse u Novoj i jos puno inspiracije u kuhinji!:))
OdgovoriIzbrišiPuno hvala draga!!
IzbrišiPravila sam neke hlebčiće sa ovog bloga, bili su odlični. Tvoj izbor mi se sviđa pa ću pinovati i isprobati. Ovaj način ishrane mi se sviđa pa ga proučavam :-)
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago Vesna! Ja jos proucavam ovako neke drugacije stvari i moram priznati da sam odusevljena! Svakako moja preporuka!
IzbrišiMoze li i bez psylium praha?
OdgovoriIzbrišiPa teoretski bi moglo sa mljevenim zobenim posijama no nisam sigurna da se ne bi razlila malo u toj varijsnti... Psylium pokupi vlagu i da im postojanost oblika i nekako poveze sve unutra.
IzbrišiRadila dam nedavno samo sa zobenim posijama i ta peciva su mi se razlila...
fascinirana.....što izgledom, što okusom.....oduševljavaš me !!!
OdgovoriIzbrišiHvala!!! :* :* :*
IzbrišiTi si moje otkriće
OdgovoriIzbrišihehehe hvala!!!! :)
IzbrišiVau, to sam tražila. Hvala!
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago! Hvala!
IzbrišiEto sličica na coolki, peciva su super i pozdrave saljem
OdgovoriIzbrišiHvala!!! Bad mi je drago da su ti se svidjela!! Pogledat cu slije! :)
IzbrišiEvo nakon nekoliko godina imam pitanje. Gotovo svi " LCHF kruhovi i peciva" se rade s kokosovim brašnom. Naišla sam na nekoliko vrsta, no svaka mi kruhu i pecivu daje jednu notu koja mi se osobno ne sviđa. Što predlažete umjesto kokosovog brašna?
OdgovoriIzbriši