subota, 19. rujna 2015.

Čokoladna torta

Kad pitaš sedmogodišnjaka kakvu tortu želi za rođendan- a on uzme papir i nacrta ti je- onda je sve rečeno... čokoladne kore i bijela krema- izvana čokoladna. I to je to. Nema se tu puno misliti :) ...(psst- nemojte mu reći da sam još nešto dodala u tortu :)))  )


Rođendanska torta za mog velikog dječaka od 7 godina!

I da- ako se pitate - a zašto nije sa fondanom i figuricama???....- zato što su takve torte za "bebe"- a on je sad veliki dječak..ovaj.. hoću reći -  muškarac! <3

Sastojci
za 2 kalupa promjera 20 cm
visina torte sa svih 6 kora- 15 cm

Biskvit
250 g maslaca
250 g čokolade (52% kakaa)
10 jaja
200 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo

Otopite maslac i dodajte mu nasjeckanu čokoladu. Izmješajte da se čokolada skroz otopi i sve ostavite da se malo ohladi i počme stezati.
Cijela jaja tucite dok ne postanu pjenaasta. Lagano im dodavajte šećer neprestano miješajući. Tucite dok se sav šećer ne rastopi a smjesa ne utrostruči.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo.

U pjenaste žumanjke i šećer lagano miješajući špatulom (ili drvenom kuhačom) dodavajte naizmjenice čokoladu i brašno (u npr 3 navrata).
Promiješajte da se smjesa sjedini i razdijelite u kalupe. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C 30 min. Drvenim štapićem provjerite jeli biskvit pečen- ukoliko nije- ostavite još 5 minuta. Pazite da ga ne prepečete!

Od ove smjese pečete od jednom u 2 kalupa promjera 20 cm i poslije iz svakog biskvita možete dobiti po 3 kore . Istu smjesu možete peći i u kalupima promjera 26- tad ćete dobiti od svakog biskvita po 2 kore. Ukoliko pečete na ventilaciji na dvije razine- pecite na 160°C jednako dugo.

Krema
125 g mascarponea
125 g sirnog namaza
250 g bijele čokolade
400 g slatkog vrhnja
1-2 jušne žlice šećera u prahu
10 g instant želatine

375 g mermelade od malina (ili marelica- ili one koju najviše volite)

Otopite bijelu čokoladu. Stucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i instant želatinom u šlag. Pomiješajte mascarpone i sirni namaz u jednoličnu smjesu. Primješajte im otopljenu čokoladu. Pažljivo špatulom umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Biskvite razrežite tako da od svakog dobijete po tri kore. Svaku koru premažite mermeladom.

Obruč za tortu obložite prozirnom folijom ili pek papirom te ga stavite na tanjur za posluživanje.
Kremu razdijelite u zdjelice- ukoliko radite sa svih 6 kora- tad će vam trebati 5 zdjelica.

Meni je torta sa 6 kora ipak bila previsoka pa sam radila sa 5 kora i 4 sloja kreme ( onu jednu koru smo s guštom smazali...pa morali smo provjeriti hoće li valjati :))) )

Na tanjur stavite prvu koru i na nju rasporedite prvi dio kreme. Na kremu stavite drugu koru pa opet kremu i tako redajte dok ne završite korom.


Ostavite tortu da se ohladi i dobro stegne u hladnjaku (najbolje preko noći). Ova torta je od onih koje što duže stoje- to se okusi bolje prožmu.

Ganache
200 g čokolade (52% kakaa)
250 g slatkog vrhnja

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja. Sklonite s vatre i dodajte mu nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi.

Sa par žlica prelijte zadnju koru torte, a ostatak ostavite na hladnom da se malo stegne- njime ćete obmazati tortu kad je izvadite iz kalupa.

I to je to :)
Dekorirajte po želji.

Broj komentara: 19:

  1. Vau, sretan mu rođendan! Kako lep crtež, a kombinacija bijele čokolade i maskarponea mi djeluje zanimljiva!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda i baš bi je htjela isprobati. Ako radim u promjeru 26 sa 4 kore, da li je dovoljno kreme ili treba povećati količinu?

    OdgovoriIzbriši
  3. Uskoro ide u isprobavanje za moj rođendan:-). Zanima me da li je potrebno kore mazati s marmeladom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma mozete i bez mermelade ukoliko je niste ljubitelj- samo nemojte da vam se biskviti prepeku. Po zelji - umjesto mermelade mozete biskvite poprskati nekim likerom ;)

      Izbriši
  4. kakav je to instant žele , ja sam malo nepismena po tom pitanju, molim pomoć :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Instant zelatina je zelatina koju dodavamo direkt u kremu bez prethodnog zagrijavanja. Na Hrv trzistu postoji instant zelatina od dr oetkera i od dolcele a u trgovinama se obicno nalaze na polici sa ostalim potrepstinama za kokace.

      Izbriši
  5. Napravljena u kalupu 26cm iman 4 kore i čini mi se previsoka :) Javim se sa dojmovima o ukusu

    OdgovoriIzbriši
  6. Molim Vas koje brasno ide u biskvit, ostro ili glatko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I da li je to onak cvrsci, kompaktniji biskvit koji bi izdrazao teze kreme.

      Izbriši
    2. Ide glatko brasno i da- biskvit je cvrsci- ala sacher biskvit. Hvala na javljanju!

      Izbriši
  7. Da li bi mi bilo ok da kremu napravim bez zelatine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teoretski bi- ali pravo slatko vrhnje nije dulje vrijeme postojano pa se bojim da bi krema bila premekana pod tezinom kora te da bi mogla curiti van torte...

      Izbriši
    2. Teoretski bi- ali pravo slatko vrhnje nije dulje vrijeme postojano pa se bojim da bi krema bila premekana pod tezinom kora te da bi mogla curiti van torte...

      Izbriši
  8. Koje slatko vrhnje se stavlja, jel to ono za šlag?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  9. Već sam isprobala tortu i zavladalo je opće oduševljenje :)
    Pitanje je hoće li biti ok ako tijesto pečem tanje da napravim rolat?

    OdgovoriIzbriši