I može i ne može...
Ako ste ljubitelj Cheesecakea i imate dobar recept- onda je to- To i tu se nema šta mijenjati.
Ako pak imate dobar recept ali vam u njemu fali ona neka nota; ili ako se vaši okusni pupoljci mijenjaju; žele neke drugačije nijanse onda se kao ja bacite na istraživanje tih novih okusnih nota i struktura.
Do sada sam uvijek radila Cheesecake po ovom receptu koji je već dugo na blogu i on je i dalje savršen- no kako na nekom području napredujemo i razvijamo se- tako sam i ja došla do onog dijela kad sam htjela nešto promijeniti u okusima i strukturi Cheesecakea.
Željela sam Cheesecake koji još drhti kad je pečen; Cheesecake koji je u isto vrijeme i pjenast i dovoljno čvrst kad se reže; Cheesecake za kojeg vrijedi- manje je više.
Sastojci za kalup promjera 24 cm:
250 g Mc Vities Digestive keksa
120 g maslaca
500 g sirnog namaza
220 g milerama
220 g šećera
3 jaja
čajna žličica ekstrakta vanilije
sok 2 manja limuna
220 g milerama
60 g šećera
po želji voće za dekoraciju ili preljev
Usitnite kekse. Otopite maslac i pomiješajte ga sa keksima.
Kalup za tortu iznutra obložite alu folijom. Moja preporuka je da nabavite širu i čvršću alu- foliju tako da dno kalupa i stranice prekrijete u jednom komadu. Foliju dobro priljubite uz dno i stranice tako da ne bude velikih nabora na Cheesecakeu.
S obzirom da je ovo Cheesecake koji se peče u vodenoj kupelji- odmah obložite kalup alu folijom i sa vanjske strane.
Pećnicu zagrijte na 170°C.
Smjesu keksa i maslaca rasporedite po dnu kalupa, poravnajte i dobro utisnite da bude čvrsta.
Stavite kalup u hladnjak dok ne napravite nadjev.
Miksajte sirni namaz (ja koristim "Vivis"- a vi možete Philadelphiu, Abc ili neki drugi sličan) sa mileramom i šećerom. U smjesu dodajite jedno po jedno jaje (drugo jaje dodajete tek nakon što se prvo umiješalo u kremu). Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i limunov sok.
Izlijte smjesu preko podloge. Poravnajte ju.
U dublju tepsiju stavite kalup sa Cheesecakeom i oko kalupa nalijte toplu vodu da bude visine do pola kalupa. Stavite sve u prethodno zagrijanu peć i pecite 35 min.
Dok se torta peče- pripremite preljev.
Pomiješajte mileram i šećer. Šećer vam se neće odmah otopiti u mileramu - no nemajte brige- promiješajte sve opet za 10ak min.
Nakon što se torta pekla 35 min- vidjet ćete da je u sredini još uvijek drhtava. Tako i treba biti.
Lagano na pola izvucite tepsiju sa vodom i kalupom u njoj i po površini Cheesecakea pažljivo žlicom u tankom sloju i manjim hrpicama- nanesite preljev od milerama i šećera. Bez puno pritiskanja ga zagladite i sve vratite u peć još 10 min.
Peć ugasite. Otvorite malo vrata pećnice a Cheesecake ostavite još nekih 20ak min u peći da se lagano hladi.
Poslije tortu izvadite iz peći, uklonite vanjsku alu foliju i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu- a potom ga stavite u hladnjak- najbolje preko noći.
Sutradan - stavite tortu skupa sa kalupom na radnu plohu. Skinite obruč torte i lagano izvucite i dno kalupa. Cheesecake vam sad stoji samo u alu foliji.
Kako je često pitanje- kako skinuti cheesecake i staviti na tanjur za posluživanje- pokušat ću vam opisati kako ja to radim.
Pažljivo odvojite stranice alu folije od torte i odrežite dio koji je bio na stranicama kalupa.
Pripremite tanjur za posluživanje na koji želite prebaciti tortu. Tortu primaknite rubu radne površine- neka ide mimo ruba nekih 1 cm. odvojite alu foliju sa dna torte na tom dijelu i povucite ju prema dolje- a pod dio s kojeg ste skinuli alu foliju podmetnite tanjur za posluživanje. (najbolje je ako imate koga da vam pomogne pridržavajući tanjur)
Tortu dalje pomičite na tanjur istovremeno s donje strane (između tanjure i ruba radne plohe) skidajte alu foliju. Ide brzo kad se uvještite. :)
I to je to.
Po želji Cheesecake dekorirajte preljevom od ukuhanog voća, svježim voćem no slobodno može i bez ičega. :)
Da ni na izletima, moru ili na putu ne bi bili bez omiljenog Cheesecakea- možete ga ispeći u teglicama. Postupak je isti kao i za veliki Cheesecake osim što teglice ne trebate oblagati alu folijom i kraće je vrijeme pečenja- 20-25 min.
Napomena:
Cheesecake možete raditi sa drugom vrstom sira- naravno; možete i sa drugom vrstom keksa; možete i bez limuna i bez preljeva...no onda je to neki drugi cheesecake- ne ovaj.
Nema komentara:
Objavi komentar