Jedan jednostavan kolač- zahvalan za situacije kad trebate dosta kolača, a nemate vremena zezati se posebno sa kremom, posebno sa biskvitima. Kod ovog kolača- sve se peče od jednom.
Recept je već dugo kod mene na repertoaru i često ga radim za razne prigode.
Prednost oovog kolača je i to što može trajati duže nego kolači sa klasičnom kremom, a dobro podnosi i zamrzavanje tako da ga se može napraviti i ranije nego što ga trebate i zamrznuti.
Recept sam davno tu pronašla i napravila neke sitne izmjene pa vam ga donosim sa mojim mjerama.
Sastojci :
(mjere su za lim od pećnice)
1.dio
6 žumanjaka
2 cijela jaja
160 g šećera
30 g maslaca- rastopiti
210 g mekog brašna
kavena žličica praška za pecivo
sok i korica jednog limuna
nadjev
250 g oraha- mljevenih
1 jaje
65 g šećera
1 dcl vrelog slatkog vrhnja
150-200 g džema *
2. dio
6 bjelanjaka
prstohvat soli
160 g šećera
30 g maslaca- rastopljenog
180 g brašna
sok i korica jednog limuna
ili sok i korica pola naranče
Mikserom umutite žumanjke, jaja i šećer sve dok smjesa ne bude pjenasta i ne posvijetli. Dodajte limunov sok i koricu te rastopljeni maslac. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i špatulom ga umješajte u smjesu žumanjaka. Izlijte na lim za pečenje na koji ste stavili pek papir.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C nekih 10- ak minuta.
Dok se prvi dio kolača peče, pripremite nadjev i drugi dio kolača.
Pomiješajte orahe sa šećerom. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko oraha. Izmješajte i smjesi dodajte jaje. Pripremite džem.
* vezano za džem- moja preporuka je da kolač radite sa domaćim džemom od šljiva po mogućnosti da je manje sladak i da je napravljen bez želina. Sa takvim džemom neće smetati i da ga malo više stavite. Ukoliko radite sa kupovnim džemom tj mermeladom ili domaćim džemom ali napravljenim sa želinom- onda će vam trebati manje džema jer će se takav prilikom pečenja razlijevati.
U posebnoj posudi tucite bjelanjke sa soli dok ne postanu pjenasti pa im postupno dodajite šećer. Kad postanu čvrsta, špatulom im primješajte rastopljeni maslac te sok i koricu limuna i na kraju brašno.
Izvadite iz pećnice polupečen prvi dio kolača, premažite
ga džemom i preko njega stavite nadjev od oraha. Poravnajte te preko oraha izlijte biskvit od bjelanjaka. I njega poravnajte da kolač približno bude svugdje jednake debljine.
Vratite kolač natrag u pećnicu i pecite još 20 ak minuta- ili malo kraće- provjerite čačkalicom i pazite da vam gornji biskvit ne potamni. Ohlađeni kolač režite na prutiće.
Napomena:
Može vam se dogoditi da vam se gornji dio kolača krene "povlačiti" za nožem prilikom rezanja- problem rješavate tako da kolač režete vlažnim nožem- nakon svakog poteza ga obrišite i stavite u vrč sa vrućom vodom. ;)
potpuno se slažem ( http://cakeselection.blogspot.com/2015/01/limun-stanglice.html ).....
OdgovoriIzbrišisamo što su tvoje slike puuuuuuno ljepše ;-)
Eee hvala Danka!! nisam ni znala za tvoj blog! Ali lijepo je vidjeti kolac i kod tebe! Dobre stvari zasluzuju da ih se istakne!
Izbriši