nedjelja, 29. ožujka 2015.

Gost post i Tricolori torta

Tko kaže da se dobra torta ne može napraviti bez klasičnog šećera i bez brašna? 

Naravno da može- i to jako lijepa i ukusna torta!

I još kad se takva torta nekim čudom sama došeta u hladnjak na rođendan...ne može bolje!

Da ne kažem da je trebalo  i iskemijati kako tortu dostaviti dok slavljenice nema doma ;) ...

Do sada nisam imala kolege blogere za goste na svom blogu (što ne znači da ih neće biti), zapravo nemam ni sada (iako se nadam da će ona jednom pokrenuti svoj blog)- danas u gostima imam svoju prijateljicu Ivanu- samozatajnu vrsnu majstoricu torti i kolača- ženu koja je svojom tortom obilježila i uveličala ovogodišnji moj (okrugli) rođendan; prijateljicu bez koje ne prođe ni jedan dan; prijateljicu koja je tu uz mene - imala ja žute, zelene ili roze minute, sate ili dane svoga života.


Donosim vam njen recept za tortu čiju smo sliku vidjele na netu i koju je ona prilagodila da bude u bezšećernoj i bezglutenskoj varijanti.

  " Trebalo je napravit nešto dovoljno lijepo, ukusno, originalno, a uz to da je BEZ ( bez glutena i šećera ). Želja je
bila velika, a zahvaljujući slici koju mi je Julija jednom pokazala (i rekla kako želi jednom napraviti takvu     tortu), imala sam i neke smjernice kojim sam željela ići! 

U ovo vrijeme pronaći svježe  maline bilo je nemoguće, s jagodama sam imala više sreće- premda su jagode u       3. mjesecu upitne- s obzirom da se radilo o mutantima jagoda! ;)

    
Na kraju, uz puno dobre  volje i svega mogućeg i nemogućeg, nastala je ova tortica. 
    
Za moju divnu prijateljicu Juliju, toplu i kreativnu dušu, koja ne poznaje granice!   
  


                                                                      RECEPT:
 Biskvit:

 2 jaja,
prstohvat soli
80 g tamne čokolade, 
80 g maslaca,
3 jušne žlice mlijeka,
1 jušna žlica ruma, 
20 g kokosovog brašna (pravog),
40 g mljevenih badema
2 jušne žlice erythritola (zamjena za šećer bez 
1 žličica praška za pecivo.        

   Mlijeko, maslac i čokoladu zajedno otopiiti. Žumanjke smiksati s erithrytolom, a bjelanjke tući odvojeno sa malo soli. 
Kokosovo brašno pomiješati sa bademima i praškom za pecivo. 
Sjediniti žumanjke i mlijeko, maslo i čokoladu te dodati "brašna" te na kraju špatulom umješati bjelanjke.

Sve izliti u kalup promjera 19 cm (prethodno ga obložiti pek papirom)
Peći u prethodno zagrijanoj peći na 170°C - 20min!                              


   Kreme:

1.krema
 80 g tamne čokolade, 
3 g želatine otopiti u 2 žlice hladne vode, 
1 jušna žlica mascarponea
1-2 vrečice zaslađivaca na bazi stevije ("Slatki list"- iz Dm-a)
250 ml vrhnja za šlag. 

Čokoladu otopiti na pari. Mikserom izmješati mascarpone i zaslađivač. Dodati im otopljenu čokoladu.
Želatinu zagrijavati dok se sva ne otopi- pazite da ne provrije!
Vrhnje stući u šlag.

Otopljenoj želatini najprije dodati žlicu-dvije mascarponea i čokolade, a onda (mikserom) umiješati i ostatak. Špatulom primiješati tučeno slatko vrhnje. 
Kremu rasporediti preko ohlađenog biskvita.

2.krema
250 g malina i jagoda
1 jušna žlica erythritola
4 g želatine otopiti u 2 žlice hladne vode
par jagoda za nasjeckati u kremu
1 jušna žlica mascarponea
250 ml vrhnja za šlag

Maline i jagode skupa sa zaslađivačem prokuhati u 2 dcl vode. Propasirati.
Želatinu otopiti u hladnoj vodi te lagano zagrijavati- umješati je u pire od jagoda i malina. U pire umješati i mascarpone.
Vrhnje stući u šlag. Lagano špatulom ga primješati u kremu od jagoda te svemu dodati i nasjeckane jagode.

Kremu rasporediti preko kreme od čokolade. Tortu stavite u hladnjak da se krema stegne.

3. krema
1 jušna žlica mascarponea
1 jušna žlica milerama
4 g želatine otopljene u 2 žlice hladne vode
1-2 vrećice zaslađivača na bazi stevije ("Slatki list")
250 ml slatkog vrhnja

Otopiti želatinu lagano zagrijavajući. Pomiješati mascarpone i mileram te žlicu, dvije primiješati u želatinu a potom sjediniti i ostatak. Vrhnje stući u šlag i primiješati kremi. Sve rasporediti preko kreme od jagoda i malina. Poravnati.

Tortu vratiti u hladnjak da se sve kreme stegnu do kraja.

Preljev:

100 g tamne čokolade
3 žlice maslinovog ulja

par jagoda za dekoraciju

Čokoladu otopiti na pari i u toplu dodati maslinovo ulje. 3/4 preliti preko torte a u ostatak umakati jagode za dekoraciju te ih posložiti na glazuru.


 Ivana Sučić


4 komentara:

  1. Svaka čast na ovakvoj torti, meni bi trebalo ceo jedan dan da je napravim, ali ko zna, njemu je dovoljno i nekoliko sati. Bravo!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Trazila sam nesto lagano da napravim za Uskrs i tako nasla Tvoj blog. Tortu sam napravila, danas smo je probali. Hvala, torta je odlicna i vise od toga, tacno ono sto sam trazila. Svi su bili odusevljeni. Uzima prilicno vremena i imala sam malo problema sa "visinom", ali je vrijedilo svaki minut.
    Hvala Ti. Drago mi je da sam pronasla tvoj blog i od sada sam redovni posjetilac. Sretan Uskrs

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno, puno hvala!!! Bas mi je drago!!! Sretan Uskrs i tebi i svima tvojima! <3

      Izbriši