utorak, 15. kolovoza 2017.

Blueberry Hill Cheesecake

U ovim ljetnim danima- nisam baš od paljenja pećnice - pogotovo ovih prošlih dana kad su u Dalmaciji temperature prelazile 40°C! U takve dane- najradije se hladim i sladim dobro ohlađenom lubenicom ili mirišljavim breskvama... ili domaćim slatkim borovnicama!!
Već sam vam pisala o njima- Borovnice Lisjak- mogla bih vam opet ponavljati istu stvar- ukusne, slatke i domaće i stignu vam u roku 24 sata od branja! Zar može bolje? ... naravno da može! Pa to su borovnice koje nabavljate direktno od proizvođača- znači nema posrednika, nakupaca, prekupaca, preprodavača i ostalih između vas- samo vi, proizvođač i borovnice! ... Kamo sreće da i više proizvoda možemo na taj način nabaviti!
Za ovu godinu- sezona borovnica je gotova- ali za iduću- na vrijeme sebi predbilježite adresu i napomenu u kalendar- nemojte ih propustiti!

No da se vratim ovim ljetnim vrućinama... osim voćem- poželim se rashladiti i zasladiti i kakvim desertom! Po mogućnosti uz minimalno zagrijavanje. Tako je i nastala ova tortica.

U podlozi Oreo keksi- jer ih volimo i jer sam htjela tamnu podlogu- a gore- borovnice, sir, bijela čokolada i dašak lavande!

Mjere su za 2 torte promjera 18 cm i visine cca 5-6 cm (tako sam ja radila)
 ili za 1 tortu promjera 24 cm.
Kalupima za tortu dno i stranice obložite pek papirom kako biste kasnije lakše izvadili tortu iz njih.

Recept:

2 kutije oreo keksa 2x176  g
100 g maslaca

Maslac rastopite, a oreo kekse grubo usitnite- pomješajte sve i utisnite u dno kalupa .
Ostavite u hladnjaku da se stegne.

350 g borovnica
100 g vode
60 g šećera

Stavite sve skupa kuhati i kad uzavrije kratko kuhajte. Skuhana smjesa treba biti kao rijetka mermelada (sa poluzgnjevljenim borovnicama). Ukupna količina kuhane smjese je bila 400 g.

2 lista želatine

Želatinu namočite u hladnoj vodi. Kad omekša- dodajte ju u vruću smjesu borovnica. Ostavite da se hladi.
250 g mascarponea
250 g krem sira *
200 g bijele čokolade
500 g vrhnja za šlag
7 listova želatine **
100 g šećera u prahu

Želatinu namočite u hladnoj vodi.
100 g vrhnja za šlag zagrijte do vrenja i u njega dodajte razmekšanu želatinu. Ostavite da se prohladi.

Na pari otopite bijelu čokoladu.

400 g vrhnja za šlag stucite u srednje čvrst šlag.

Skupa izmiksajte mascarpone, krem sir i šećer u prahu. Dodajte im vrhnje sa želatinom i na kraju rastopljenu bijelu čokoladu. Sve dobro izmiksajte da krema bude bez grudvica. I ne brinite- stegnut će se!

U dobivenu kremu špatulom umiješajte tučeno vrhnje. Dobili ste osnovnu bijelu sirnu kremu.

E sad slijedi slaganje. Torta ima 3 sloja kreme i podlogu. Zvuči kompliciranije za napraviti nego što uistinu je.

Izvadite iz hladnjaka kalupe sa utisnutom podlogom od keksa.

1. ljubičasta krema:
                                Od bijele sirne kreme odvojite 200 g i lagano je umiješajte u smjesu borovnica. Te nove smjese će biti cca 600 g - ostavite 150 g sa strane a ostatak izlijte preko podloge od keksa. Stavite kalupe sa prvom kremom u zamrzivač na nekih 15ak minuta.

2. svijetlija ljubičasta krema:
                                Onih 150 g ostavljene kreme sa borovnicama pomiješajte sa 400 g bijele sirne kreme da dobijete slijedeći sloj torte. 
Izvadite tortu iz zamrzivača i lagano žlicu po žlicu stavljajte ovaj sloj kreme preko one prve.  Nema veze ako ova druga krema malo utone u prvu- dobit ćete zanimljiv uzorak. Stavite opet u zamrzivač 15ak minuta.

3. bijela krema
                        Više nemate što miješati- samo opet lagano žlicom rasporedite bijelu kremo preko prethodnih. Po želji ražnjićem napravite par zavijutaka kroz sve kreme da se malo isprepletu.
Ostavite tortu da se dobro ohladi u hladnjaku- najbolje preko noći.

Sa ohlađene torte skinite obruč, uklonite pek papir a nju samu pomoću šireg noža ili kakve špatule prebacite na tanjur za serviranje.

Dekorirajte oreo keksima, borovnicama, lavandom i metvicom.

* krem sir- po želji možete koristiti abc sir, vivis, philadelphiju ili neki sličan
** ukupno sam koristila 9 listova želatine- to je jednako 15 g mljevene želatine

A lavanda- pitate se??
Lavandu možete i ne morate dodati u kreme. Ovisi volite li ju ili ne. Ako vam ne smeta- dodajte malo usitnjene lavande u borovnice- ili samo ukrasite tortu njome.   Kako god- bit će dobro svakako!  

P.S. Količinu šećera u borovnicama prilagodite svom ukusu i kiselosti borovnica... ove moje su bile toliko slatke da sam mogla skoro i bez šećera proći!

  

Nema komentara:

Objavi komentar