nedjelja, 26. veljače 2017.

Cimet rolice (Kruh s cimetom)






U one hladnije, burne zimske dane- volim kad mi kućom zamiriše dizano tijesto. Nevažno što- od najobičnijeg kruha do kakvih buhtli, kiflića ili kakve orahnjače.... ili kruha s cimetom.


Kruh s cimetom baš volim...volim kad se miris pečenog dizanog tijesta širi kuhinjom; kad nestrpljivo virkamo na vrata pećnice je li se napokon zarumenio; je li kruh gotov...; kad oni što dolaze izvana u kuću ulaze s osmjehom na licu jer su namirisali nešto slasno... a najviše od svega volim kad se šećer, maslac i cimet rastope, karameliziraju i onako ljepljivo povlače dok otkidamo komad po komad... mmm...

Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 jaje
1 žumanjak**
85 g maslaca
10 g soli
korica naranče
10 g suhog kvasa
35 g šećera
210 g mlijeka
po potrebi brašno za posip

Mlijeko i maslac zagrijte- neka budu topli. ali ne vrući. Dodajte im jaje i žumanjak i lagano izmješajte viljuškom.

Pomiješajte brašno, suhi kvas, koricu naranče, sol i šećer. Napravite jamicu i u sredinu dodajte mokre sastojke i umijesite tijesto.
Ostavite tijesto na toplom da se diže. Neka udvostruči svoj volumen.

Pripremite
85 g maslaca- rastopite
100 g šećera
100 g muscovado šećera *
cimet, vaniliju, po želji kardamom

Kada se tijesto diglo, kratko ga primjesite i ostavite ga da miruje još 10 min- pokrivenog.
Radnu površinu pospite brašnom i razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na debljinu od cca 5 mm.
Premažite tijesto maslacem i obilno pospite mješavinom šećera, cimeta, vanilije i kardamoma.
Savijte u roladu i oštrim nožem režite na šnite debljine cca 7 mm. Šnite slažite naizmjenice u lim za pečenje ili u kalup za kruh ili u manje pojedinačne kalupe. Nemojte ih slagati na gusto jer će tijesto još rasti. Ostavite pokriveno da raste- cca pola sata- 45 min (ovisno o toplini prostorije u kojoj se tijesto diže).

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 25 min do pola sata- odnosno dok ne porumeni.


Izvadite iz peći i ostavite da se kratko prohladi.
Podijelite sa vama dragim osobama i uz šalicu toplog mlijeka/čaja/kave - uživajte!



* ukoliko nemate muscovado šećera- može sve i obični bijeli šećer
** Ukoliko vam se dogodi da doma nemate jaja, a baš vam se jede slatko- cimet rolice možete napraviti i bez jaja- povećajte količinu mlijeka za cca 70 g


P.S. Ove cimet rolice su prvi put pekla u svojoj novoj maloj peći na drva- pa su malo i preplanule...no nije nam to smetalo... u tren su nestale!

3 komentara:

  1. Odgovori
    1. Ide najprije 85 g maslaca koji se rastopi u tijesto a onda ide isto toliko masla koje se rastopi i kojim se premaze tijesto i onda se pospe sa secerom i cimetom i zavije u rolu.

      Izbriši
    2. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši