petak, 20. siječnja 2017.

Zamantani keksi (s greškom)

Ovo nisu nisu extra prhki keksi ; ne tope se u ustima,  nisu toliko ni jednostavni- ukoliko težite savršenstvu svugdje jednako tankog pravokutnika i ukoliko težite savršenstvu da napravite dva jednaka pravokutnika...
.... Nisu gotovi za 2 minute jer treba napraviti 2 tijesta, svako tijesto treba odmoriti, pa svako tijesto treba razdijeliti na pola, pa treba svako od ta 2 puta 2 komada- razvaljati (osim ako ne radite jedan veeeliki pravokutnik)..

.... Pa ih treba spojiti jedno s drugim;  zarolati da ne ostane praznina nigdje, pa ih treba čekati dok se zalede....a tek onda - muka... treba imati oštar nož kojim ćete lako rezati zaleđeno tijesto na savršeno jednako debele/tanke fete/ploške...
... Nisu laki ni za ispeći- jer trebaju biti pečeni, a ostati svijetli (u svom svijetlom dijelu!)... znači...najbolje u startu - da uopće ne radite ove kekse!

... Čak ako ih i napravite- mogu (i ne moraju) imati grešku... čemu onda raditi ih?
...
I tako... dok vas nastojim obeshrabriti- neću vam reći da se keksi pojedu brže nego naprave... i nema smisla da vam kažem- da- ukoliko uspijete ostaviti kojega u kakvu limenku na neku najgornju policu - u neki slabo vidljiv i još slabije dostupan kutak vašeg kuhinjskog ormarića (ili ostave kod onih sretnika koji je imaju!) - ovi keksi vam čak mogu i potrajati... ali...kako rekoh... nevažna informacija.. :)))))
Sastojci:

- svijetlo tijesto

300 g glatkog brašna
150 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
3 jušne žlice hladnog mlijeka
1 jušna žlica maraschina

- tamno tijesto

270 g glatkog brašna
30 g kakaa
150 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
3 jušne žlice hladnog mlijeka
1 jušna žlica rogačice

Po želji- sjeckane pistacije, lješnjaci ili bademi.


Za obje vrste tijesta- postupak je isti- pomiješajte brašno sa šećerom (za tamno- i kakaom); utrljajte maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu- koju na kraju povežete jajem, mlijekom i maraschinom/rogačicom ili nekim drugim aromama ili samo povećajte mlijeko za još 1 žlicu.
Tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na pola sata.
Svako tijesto razdijelite na pola, a svaku polovicu razvaljajte u pravokutnik dimenzija cca 28x31 cm- debljine 2 mm. Tijesta valjajte između dva pek papira- njega ćete najlakše odlijepiti od tijesta.
(Ja sam radila na silikonu pa sam trebala zamrzavati tijesto da ga odlijepim od silikona.)


Poklopite jedno tijesto drugim, lagano ih pritisnite valjkom za tijesto i pažljivo ih zarolajte. Po želji- možete izvana ostaviti svijetlo ili tamno tijesto. Dobivenu štrucu tijesta stavite u zamrzivač barem na cca 4 sata.

Ukoliko želite- možete između dva tijesta ( ili po spojenom/preklopljenom tijestu - prije rolanja) posuti sjeckane pistacije; lješnjake ili bademe- ovi sa slika- keksi s greškom ;)

Od štruce režite kekse (debljine 3-4 mm); slažite ih na pek papir i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca 10-12 min (ili na opciji ventilator na 160°C- isto 10-12 min). Svijetli dio keksa treba ostati svijetao ili tek lagano porumeniiti.

Kad se skroz ohlade- keksi budu tvrđi.

Oh... da... za one koji su - usprkos svim mojim naporima s početka ovog posta- nastavili s čitanjem recepta (i btw- na internetu možete naći priličan broj sličnih recepata i izvedbi za ovakve kekse- ako ste istraživački tip) - dakle- za sve vas- evo i jedna prednost ovih keksića... tijesto možete napraviti danima unaprijed, oblikovati ga u rolu i zamrznuti... i čuvati zamrznutog dok ih ne poželite ispeći.... ova informacija može biti od velike koristi ako ih npr želite raditi u blagdansko vrijeme...

3 komentara:

  1. Prelepo izgledaju, pre nwkoliko dana sam imala ideju da napravim takve. :-)
    P.S. text nisam procitala, samo slikesam videla. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad sam radoznala d aisprobam ove keksiće, pa iako budu s agreškom nema veze. Super recept

    OdgovoriIzbriši
  3. Juhuuuuu! Vratila nam se Julija, bas sam se razveselila. Ovi keksi izgledaju super kao i torta prije. Bacam se odmah na posao!

    OdgovoriIzbriši