U najavi ovog recepta- pitala sam instagram pratitelje- što im je draže- da je recept natipkan na blogu ili instagramu... moram priznati da me odgovor iznenadio- jer je bio preko 90% za objavu recepta na instagramu!
Jesam li ja ostarila ili sam emotivno vezana za blog.. i bi li odgovor bio drugačiji da sam to pitala facebook pratitelje- ostaje mi za razmišljanje.
Kako bilo- ja osobno- od bloga ne odustajem- on je tu kao moja knjiga recepata, kao moj dnevnik razvoja, kao moja ostavština na internetu.. sve mi je na jednom mjestu.. i zato evo recepta!
'ko te šljivi? - mada može biti i tko te jabučari ili višnjari.. prilagodljiv je svemu, peče se sve u jednom i ukusan je! Može se jesti i topao i hladan!
kalup promjera 24
mrvičasti posip
100 g hladnog maslaca
60 g kristal šećera
70 g mljevenih badema (lješnjaka)
50 g badema u listićima (ali može i bez njih)
70 g brašna
prstohvat soli
kavena mala žličica cimeta
Sve sastojke stavite u zdjelu i prstima napravite mrvice od svega. Stavite u hladnjak.Nadjev (vidi napomenu na kraju teksta!)
500 g šljiva
50 g šećera
20 g tamne čokolade
Očistite šljive, pomiješajte ih sa šećerom i ukuhajte do gustoće pekmeze. Dodajte čokoladu da se otopi i ostavite da se ohladi.
Tijesto
280 g brašna
6 g praška za pecivo
4 g sode bikarbone
125 g maslaca
170 g svježeg ili krem sira
100 g kristal šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
90 g mlijeka
Za tijesto je važno da sve bude sobne temperature - u protivnom- zgrudati će vam se maslac!Pomiješajte brašno sa pp i miksajte skupa dok sodom bikarbonom.
Maslac, šećer, sir i vaniliju miksajte skupa dok ne postanu flafasti. Dodajite jedno po jedno jaje i nastavljajte miksati. Na kraju jako kratko umiksajte i brašno i mlako mlijeko.
Rasporedite cca 1/2 smjese u pripremljen kalup, po površini tijesta lagano rasporedite nadjev ali pazite da ne ide do ruba kalupa! Na kraju lagano žlicom u malim hrpicama rasporedite po nadjevu (počevši od rubova prema sredini) ostatak tijesta. Pospite sve mrvičastim posipom i stavite u prethodno zagrijanu peć na 180°C te pecite 45 minuta.
Vruć kolač pospite šećerom u prahu.
Ostavite neko vrijeme u kalupu pa lagano oštrim nožem odvojite kolač od rubova kalupa, maknite stranice kalupa i ostavite da se kolač ohladi na sobnu temperaturu.
Napomena!
Kolač možete raditi i sa kvalitetnim pekmezom od šljiva! Malo ga zagrijte , dodajte čokoladu i eto!
Isto tako, možete ga raditi i sa jabukama ili kruškama - narežite jabuke/kruške na kockice, prodinstajte ih na karameliziranom šećeru i ohladite.
Ako radite sa višnjama- za njih je isti postupak kao i za šljive!
Dobar dan, koja veličina kalupa je za tortu od šljiva. Pozdrav
OdgovoriIzbrišiKalup promjera 24- pise na pocetku recepta 🤗
IzbrišiKalup promjera 24- pise na pocetku recepta 🤗
IzbrišiKalup promjera 24- pise na pocetku recepta 🤗
IzbrišiJako dobar recept moram odmah prihvatit se posla da i ja radim tortu lp.
OdgovoriIzbriši