petak, 30. srpnja 2021.

Marelica Sunset Torta



Ideja je bila- ljetna "light" verzija Sacher torte - ne kažem da je "pljunuta" ali ako zatvorite oči- mogli biste povezati okuse... mogli biste se i zaljubiti u nju jer je lagana i osvježavajuća iako je čokoladna i iako ima prhko tijesto u podlozi i hrskavi sloj!

Neću duljiti- častim vas receptom- na instagramu vas je 15000 pratitelja! Hvala!!! Nadam se da ćete i vi uživati u torti kako smo i mi!


Tart je fi 24, torta fi 22 a insert fi 18 cm

Insert od marelica

5-6 većih marelica- očistite ih od koštice i kože

330 g čistog "mesa" marelice

20 g maslaca

30 g šećera

1/2 žlice meda

malo cimeta

1 žl kruškovca ili sl likera po želji

30 g želatina mase *


Otopite maslac, med i šećer na vatri, dodajte im meso od marelica (nasjeckano na kockice) i kratko prokuhajte. Ukupna količina ove smjese prije dodavanja želatine mi je bila 320 g!

Sklonite s vatre i dodajte želatinu. Dobro izmješajte i izlijte u silikonski kalup promjera 18 cm (ja sam koristila prstenasti kalup tog promjera ali može i najobičniji okrugli kalup samo mu ne zaboravite dno i stranice obložiti prozirnom folijom - da možete poslije izvaditi insert!)

Insert stavite u zamrzivač. Neka se stegne do kraja.

Tart

Tijesta ćete imati za 2 tarta... napravite 2 pa drugi napunite nekim vašim nadjevom ili ispecite kekse od njega- kako hoćete!

240 g glatkog brašna

30 g kakaa

20 g mljevenih badema

80 g šećera u prahu

120 g maslaca

55 g jaja (1 jaje)

Prosijte skupa sve brašnaste sastojke, dodajte im na listiće narezan maslac i utrljajte ga u njih. Kad dobijete grudice- dodajte jaje i brzo umijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku. Odmoreno tijesto razvaljajte - između 2 pek papira- na debljinu 2 mm. Nemojte dodavati više brašna.

Nemam kalup za tart promjera 24 pa sam rastezljivi kalup za tortu razvukla na tu veličinu i utisnula u razvaljano tijesto. Od viška tijesta sam napravila trake širine 2 cm i stavila ih okomito, uz bočne stranice kalupa da budu stranice tarta. Prstima sam ih utisnula da se spoje sa dnom.


Stavite sirovo tijesto (oblikovano u tart) u zamrzivač dok se peć zagrije.

Trebati ćete još celofan za pečenje i suhi grah da glumi utege jer tart pečemo "na slijepo" što znači da tijesto prekrivamo celofanom za pečenje i da stavljamo grah preko njega. Grah ima ulogu utega- drži tijesto da se ne napuše i da stranice tarta ne padnu.

Pekla sam 20ak minuta na 180°C. Vi pečenje prilagodite vašoj pećnici.

Pečenu školjku tarta ostavite da se ohladi do kraja.


Hrskavi sloj

100 g mliječne čokolade

80 g cornflakesa (ili ako imate feuilletine)

Otopite čokoladu, umiješajte izlomljeni cornflakes i sve rasporedite po tartu. Poravnajte žlicom. Ostavite u hladnjak da se stegne.

Namelaka od kave i  čokolade

100 g mliječne čokolade

50 g tamne čokolade **

200 g mliječnog vrhnja za šlag

40 g kuhane kave

20 g želatina mase

Zagrijte vrhnje za šlag skupa sa kavom (ja sam koristila instant kavu), vruće prelijte preko izlomljene čokolade i želatine. Izmiješajte da se čokolada i želatina rastope. Izlijte preko hrskave podloge u školjki tarta. Ostavite da se ohladi i stegne u hladnjaku.


Čoko mousse (radite ga tek pošto se insert čvrsto stegnuo da ga možete slobodno držati u rukama i tek pošto su svi ostali dijelovi pripremljeni)

80 g žumanjaka (4 kom)

75 g šećera

200 g mlijeka

150 g tamne čokolade

50 g želatina mase

200 g kiselog vrhnja

300 g mliječnog vrhnja za šlag

Pomiješajte žumanjke sa šećerom. Mlijeko zagrijavajte. Dodajte zagrijano mlijeko u žumanjke i sve vratite na vatru i miješajući dalje zagrijavajte do temperature 80°C (nemojte da zavrije!! Ako nemate termometar- kuhajte kako kuhate žutu kremu za paradižot/ šnenokle!)

Vruće prelijte preko cjedila u izlomljenu čokoladu i želatina masu. Izmiješajte i ostavite da se kratko prohladi. 

U posudi miksera pomiješajte mliječno vrhnje za šlag sa kiselim vrhnjem i tucite dok ne dobijete flafastu smjesu. Malo po malo je umiješajte u baznu kremu od čokolade i žumanjaka. 

Izlijte 1/4 mousse kreme u silikonski kalup i stavite u zamrzivač na cca pola sata da se dobro stegne. Kad se stegnuo, nalijte iduću četvrtinu kreme i stavite insert te preko njega izlijte preostalu kremu. Vratite sve u zamrzivač na 10 sati (preko noći) da bude zamrznuto.


Mirror glaze

10 g želatine u prahu

100 g hladne vode

100 g vrhnja za žlag

50 g kakaa

150 g šećera

Želatinu hidrirajte u vodi. Zagrijavajte mliječno vrhnje za šlag skupa sa kakaom i šećerom do vrenja. Sklonite s vatre i dodajte želatinu. Izmiješajte da se otopi i cijelu smjesu procijedite u drugu posudu. Neka se glazura ohladi do temperature 32°C. Stavite mousse tortu na rešetku, ispod nje stavite lim za pečenje i prelijte tortu glazurom na način da najprije prelijevate rubove a onda sredinu. Ostavite da se malo ocijedi, otklonite višak i pažljivo stavite tortu unutar tarta.


Dekoracija

2-3 tvrđe marelice

1 žlica šećera

1-2 žlice kruškovca

Rastopite šećer na tavi, dodajte mu na fete narezene marelice, protresite i zalijte kruškovcem te flambirajte. Skinite s vatre. Ocijedite višak soka i dekorirajte tortu. 


* želatina masa je želatina u prahu hidrirana sa vodom u omjeru 1:4 - tj 10 g želatine i 40 g vode

** koristila sam 52% tamnu čokoladu



3 komentara:

  1. Izuzetna ideja i izvedba. Hvala Vam, Julija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je novi izazov. Draga Julija, ja volim koristiti želatinu u listićima, možete mi reći omjere u tom slučaju. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 10 g dr oetker mljevene zelatine je isto kao 6 listića iste zelatine. Pa je tako- 50 g zelatina mase isto kao 6 hidriranih listova zelatine.

      Izbriši