subota, 12. prosinca 2020.

Bezimeni Karamelasti Prutići (upozorenje: izazivaju ovisnost)


Uvijek kad vidim neku slojevitu slasticu u nekoj slastičarni- divim se njenom izgledu, slojevima, strukturama.. Uvijek pročitam sastojke, razmislim o kombinacijama u njoj... zatim je pogledam sa svih strana, pomirišem i na kraju zaronim žličicom ... promatram kako žlica prolazi, odvajaju li se slojevi, jesu li strukture dobro poslagane.. i tek tad probam... profesionalna deformacija...

I šta se onda dogodi? Često (ali, ne uvijek!) se zapravo dogodi da od pustih kombinacija okusa i mirisa u toj slastica- prevlada samo jedan- a ostali se spoje, pretvore u jedan nedefinirani slatki okus/miris tako da ako nisi pročitao sastojke ni ne znaš da toga ima u toj slastici, pa umjesto da osjetiš taj neki određeni okus, ti tragaš po nepcima za njim i prizivaš sjećanje na taj okus... 



Koliko god slastica probala, koliko god kombinacija (i čudnih i nečudnih) probala, čak i napravila (i sama znam zabasati u more okusa u jednoj slastici) - zapravo su najbolje slastice, slastice kojima se uvijek vraćamo i slastice koje nam trajno ostaju u sjećanju- one koje su napravljene sa tek nekoliko osnovnih sastojaka. Meni je to Pita od jabuka- moj "botun za resetiranje". Kad zabrazdim u more kombinacija pa ne znam više ni šta bih ni kako bih jer mi je glava puna misli, želja i ideja- vratim se na Pitu od jabuka. Moju polaznu točku, moj Start.




Znam.. uvod mi je ovaj put malo duži, a ovo nije recept za Pitu od jabuka - štoviše- jabuka ni blizu!- no morala sam ovo napisati.. jer recept koji vam danas donosim- je recept od svega par osnovnih sastojaka - "basic"- a koji će vam usprkos svojoj jednostavnosti, ostati u dugom sjećanju. (a lako moguće i iznervirati ako vam karamel od prve ne uspije!... upozorila sam vas na vrijeme!)

Hrskava podloga

60 g Pettit beurre keksa- smrviti
60 g royaltine keksića *
50 g badem listića * 
(Ako nemate royaltin keksića stavite ukupno 110 g badem listića)
100 g mljevenih pečenih lješnjaka
250 g čokolade 52% - rastopljene

Sve ove sastojke stavite u jednu posudu i povežite ih rastopljenom čokoladom te utisnite u lim veličine cca 20x 33 cm kojem ste na dno stavili papir za pečenje (neka višak papira viri gore mimo bočnih stranica lima). Poravnajte sve žlicom i lagano utisnite u dno. Stavite u zamrzivač da se stegne.



Karamel krema

450 g šećera
80 g vode
300 g mliječnog vrhnja za šlag
140 g maslaca sobne temperature

sol
Pečeni cijeli lješnjaci- 2-3 šake

Stavite šećer i vodu u širu rostfrei zdjelu, poklopite i sve stavite na vatru. Neka provrije. Kad je provrlo- otklopite i dalje kuhajte- neka voda ispari. Svako malo odižite zdjelu i naginjite ju da šećer oblije stranice zdjele da se ne stvore kristali na stranicama.
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja.


Nadgledajte topljenje šećera. Karamel je najbolji kad šećer dobije jantarnu boju- no pazite da vam ne pregori- mala je razlika između dobrog i pregorenog karamela! ;) 
Još jedna tajna dobrog karamela- osim da je šećer jantarne boje- kad se nagnete nad zdjelu u kojoj topite šećer- ako vas pare "grizu za oči" tj tjeraju suze- karamel je spreman!
Polako i pažljivo nalijevajte slatko vrhnje u karamel i pazite da vam sve ne eruptira!
Dodajte i maslac i miješajte da se sve otopi i ujednači te sve skupa vratite opet na vatru da se kuha dok se tekućina još malo ne reducira i dok ne dobijete gusti tekući karamel.

Ovdje moram napomenuti- koliko god karamel bio naizgled jednostavan ("neš ti neke filozofije otopiti šećer!") - to nije toliko jednostavno jer trebate dobiti karamel koji je dovolnjo čvrst da drži oblik i dovoljno mekan da se na toplom razvlači a da istovremeno nije gorak (pregoren).. ako vam i ne uspije od prvog puta- vježbajte, nemojte stati ili odustati.


Dobiveni karamel izlijte preko pripremljene ohlađene podloge, poravnajte ga žlicom , posolite (najbolje cvijetom soli ako imate) i utisnite lješnjake u karamel. Vratite sve u zamrzivač i najbolje- zaboravite do sutradan.
Sutradan zagrijte veliki nož (stavite ga u vrelu vodu) i mokrim nožem izrežite štanglice\prutiće po želji veličine (moje su bile cca 4,5 cm x 2,5 cm) Vratite ih u zamrzivač.

Preljev
300 g čokolade 52%
80 g ulja





Otopite na laganoj vatri. Pomoću dvije vilice umačite cijele smrznute prutiće u čokoladu, ocijedite višak i slažite ih na pek papir. Ako se još šta čokolade ocijedi sa prutića- odrežite je oštrim nožem nakon što se stegne.


Prutiće čuvajte u hladnjaku ili ih držite u zamrzivaču, ako ih želite imati zalihu- i vadite po potrebi.

Istu stvar možete napraviti i sa kikirik

Nema komentara:

Objavi komentar