No za pomaknuti se s nule- potrebno je učiniti prvi korak... pa evo.. koračam.. post na blogu je tu, i to ni manje ni više nego dvostruko čokoladni!
Kako sam za ovo vrijeme stajanja doma odabrala biti u kući na selu, nisu mi , pri pakiranju stvari iz stana u Splitu, bili na pameti ni slastičarski kalupi ni alati, ni termometar, ni izrezivači, ni silikoni, ni neke paste koje sam htjela isprobati, ni... ma bolje da ne nabrajam... snalazim se s onim što imam.
Ovaj tart sam pekla u silikonskom kalupu za tart kupljen nekad davno u Lidla- u vremenu dok sam kupovala sve i svašta..zato mi i je na selu- jer ga nikad ne koristim! Silikonski kalupi su mi ok za kreme ili torte- kad treba filovati u njima- ali nisam zadovoljna pečenjem u njima. Nisam zadovoljna jer imam dojam da ne provode toliko brzo toplinu koliko npr limeni ili inox kalupi i zbog toga što su savitljivi pa neko tanje prhko tijesto teško da ćete, bez da se prelomi, izvaditi iz silikonskog kalupa.
Ali kad je pitanje peći ili ne peći- snalazim se s onim što imam!
Mjere su za kalup promjera 26 cm
Tijesto
200 g glatkog brašna
20 g gorkog kakaa
85 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje
još 1 žlica brašna - ako je jaje malo veće i za razvaljati tijesto.
Prosijte brašno, šećer u prahu, kakao, dodajte im sol i na listiće narezan maslac. Vrhovima prstiju umiješajte maslac u brašno, što brže da se maslac ne rastopi. Kad dobijete mrvice, dodajte jaje i umijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da se ohladi.
Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte ohlađeno tijesto u disk veći od promjera kalupa u kojem ćete ga peći. Pomoću valjka za tijesto, prenesite tijesto u kalup, pritisnite uz bočne rubove, izravnajte kuteve i odrežite višak tijesta. Kalup sa tijestom stavite opet u hladnjak. Tijesto će se manje skupljati ako je prije pečenja dobro ohlađeno.
Ovo tijesto ima dvije faze pečenja- pečenje "na slijepo " i pečenje s kremom. Pečenje na slijepo znači da na sirovo tijesto, a preko vrećice za pečenje ili aluminijske folije ili papira za pečenje, stavimo uteg- da tijesto ne naraste, da se ne iskrivi, povuče ili preklopi. Uteg može biti suhi grah, leća, sitni kamenčići ili sl.
Tijesto pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici, cca 15 min na 190°C. Povirite tijesto u svojoj pećnici, možda će vama trebati koja minuta kraće ili duže- ovisi o peći i o kalupu u kojem pečete.
Kad je tijesto na pola pečeno, dižete uteg. skupa sa pek papirom (vrećicom za pečenje) i na njega nalijevate kremu.
Krema
100 g mlijeka
140 g tamne čokolade (min 55% kakaa)
30 g kristal šećera
3 žumanjka
Mlijeko i šećer zagrijte, sklonite s vatre i dodajte čokoladu da se otopi i na kraju dodajte žumanjke. Sve izlijte preko napola pečenog tijesta i vratite natrag u peć na 7-10 minuta. Ne zaboravite da je ovo pečena čokoladna krema- mora vam biti lagano mekana na dodir kad je gotova.
Ohladite na sobnu temperaturu.
Čokoladni mousse
3 bjelanjka
100 g meda
150 g čokolade
Čokoladu stavite na paru da se otopi. Med stavite u posudu i zagrijavajte dok ne provrije. Bjelanjke lagano mikserom tucite i kad je med zavrio nalijevajte ga na bjelanjke uz rub posude u kojoj miksate. Nastavite miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsta meringa i dok se posuda ne ohladi- cca 10ak minuta.. i da sve je izvedivo sa ručnim mikserom i bez termometra.
U tučene bjelanjke dodajte otopljenu čokoladu i špatulom je umješajte (ne mikserom!!) Malo će bjelanjci spasti- ali bit će to ok. Rasporedite dobiveni mousse preko ohlađene pečene kreme, po želji pospite kakaom ili čokoladom u prahu i ostavite da se ohladi- cca 2 sata .
Guštajte u čokoladi!
P.S. U pečenu čoko kremu možete dodati i npr grubo mljevenih lješnjaka ili malo likera naranče i koricu naranče ili one višnje što su ostale od višnjevače... mmmm...
Nema komentara:
Objavi komentar