Recept
300 g maslaca sobne temperature
2 prstohvata soli
220 g kristal šećera
2 srednje velika jaja
450 g glatkog brašna
4 g sode bikarbone
4 g praška za pecivo
100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade
100 g slanog kikirikija
Mikserom pjenasto izmješajte maslac i šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksanje.
Brašno pomiješajte sa sodom i praškom za pecivo pa ga umiješajte u smjesu maslaca i šećera i jaja. Mikserom ili ručno- kako vam zgodno.
Na kraju dodajte na sitnije kockice nasjeckane obje vrste čokolade i kikiriki.
Ostavite da se smjesa malo ohladi čisto da vam bude lakše oblikovati kuglice. Vadite žličicom po malo smjese i radite kuglice između dlanova. Moje kuglice su bile težine cca 17 g i dobila sam cca 80 kom keksića.
Poslažite kuglice na pek papir ili silikonsku podlogu, razmaknite ih malo jednu od druge (na lim od peći poslažem 20 kuglica) i malo spljoštite.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu- ako je sa ventilatorom i ako pečete više od 1 lima- onda na 170°C 7-8 min- odnosno- dok sasvim lagano ne krenu rumeniti na rubovima (moja se jedna tura i prepekla) Ako pečete bez ventilacije, 1 lim- pecite na 180 °C jednako dugo.
Nemojte da vas zavaraju, hlađenjem će otvrdnuti, a ovo su keksi koji u sredini trebaju biti mekani.
Kad se malo prohlade- prebacite ih na rešetku da se ohlade do kraja.
Pokušajte im odoljeti.. toplim ili hladnim... čak i po ovoj vrućini!!
E da, umjesto čokolade i kikirikija- dodajte slobodno dodatke po vašim željama... keksi valjaju sa svime što umiješate u njih! Ako dodajete suho voće, smanjite još malo šećer.
Kekse možete oblikovati u kuglice i zamrznuti pa peći kad vam bude više odgovaralo.
Gotove kekse možete čuvati na suhom u limenci... ali trebat će im samo čuvanje da ih netko drugi ne pojede umjesto vas!
Meni je bas super kombinacija kikiriki i cokolada, tako da cu svakako isprobati cim malo zahladi!
OdgovoriIzbriši