ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

MaLi Brownie ( ili Brownie sa Limunom i Malinama)



Dakle- siječanj ove Nove koja više i nije tako nova- je na izmaku i mislim da je krajnje vrijeme za novi recept na blogu!

Slike sam vam već davno pokazala (čitaj: nestrpljiva sam! ;) ) i vjerojatno već cupkate iščekujuči recept! :))) Daljnjem odugovlačenju nema mjesta- recept je tu! :)))


A o čemu se zapravo ovdje radi?
- Radi se o kombinaciji čokolade sa limunom i malinama- malo drugačije posloženom nego inače. Za ovakvu izvedbu ćete trebati polukružne silikonske kalupe- no koliko vas poznajem- sigurna sam da će biti izvedbi i bez tih silikona- pokazali ste se izuzetno snalažljivima u iznalaženju rješenja i bez kalupa.

Sastojci:
Lemon curd (cca 8 polukugla promjera 5 cm)
125 ml soka od limuna
korica limuna
80 g šećera
2 žumanjka
1 cijelo jaje
85 g maslaca
5 g mljevene želatine
150 g slatkog vrhnja

S obzirom da će vam želatina trebati i za kremu od malina predlažem vam da odmah potopite cijelu vrećicu želatine (10 g) u cca 1 dcl hladne vode te za lemon curd potrošite pola, a drugu polovicu za maline- umjesto da svaku zasebno otapate.


U zdjelu stavite sok od limuna, koricu limuna, šećer, jaje i žumanjke. Stavite zdjelu na vatru i lagano zagrijavajte miješajući pjenjačom. Smjesa će se zapjeniti a šećer otopiti. Ako imate termometar - zagrijavajte do 80°C (na 82°C se žumanjci zgrušavaju!- dok ugasite izvor topline i stavite želatinu- smjesa će dostići 82°C od topline zdjele!)- sklonite s vatre i dodajte želatinu i maslac. Procijedite.

Ukoliko nemate toplomjer- lemon curd je gotov kad se krene lagano zgušnjavati.

Ostavite kremu da se hladi dok se ne počne želirati- tad joj umješajte tučeno slatko vrhnje i izlijte ju u kalupe te stavite u zamrzivač. Lemon curd možete pripremiti i dan ranije.

Krema od malina
cca 200 g malina (svježih ili zamrznutih)
40 g šećera
5 g mljevene želatine
150 g slatkog vrhnja

Maline prokuhajte i propasirajte. Treba vam 160 g pirea- ako imate manje- dodajte vode; ako imate više- oduzmite malo pirea ;) . Pire stavite opet kuhati i dodajte mu šećer. Kad zakuha- ugasite izvor topline i dodajte želatinu. Promiješajte da se rastopi i ostavite da se hladi.

Ispecite Brownie podlogu.

Kad maline poprime lagano želatinozno stanje- izmješajte ih mikserom i dodajte im (špatulom ili žlicom!!) tučeno slatko vrhnje. Ako vam krema još uvijek nije dovoljno čvrsta- ostavite da se još hladi. Ako je dovoljno hladna stavite je u dresir vrećicu sa nastavkom za "valove".

Brownie podloga za lim dimenzija 20x33 cm
200 g tamne čokolade
165 g maslaca
3 jaja
65 g šećera
50 g mekog brašna

Čokoladu i maslac otopite- no pazite da nisu prevrući. Jaja pjenjačom tucite sa šećerom te im primješajte rastopljenu čokoladu i maslac i brašno. Sve izlijte u kalup obložen papirom za pečenje; poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu peć na 160°C cca 15 min (obatite pozornost na tijesto dok se peče- nikako se ne smije prepeći jer će biti suho i mrvljivo- brownie treba ostati mekan tako da poznavajući vašu pećnicu po potrebi i skratite vrijeme pečenja).

Ostavite podlogu da se ohladi.

Izvadite ohlađenu podlogu iz kalupa; odrežite joj rubove i prerežite je cca na pola po dužini.
Na jednu traku brownieja uz jedan kraj poslažite 4 polukugle malo razmaknute jednu od druge. Uz drugi kraj te iste trake našpricajte kremu od malina. Dodatno dekorirajte puslicama, svježim (smrznutim) cijelim malinama, listićima melise, strugotinama čokolade i sjeckanim pistacijima. Ostavite oko sat vremena u hladnjaku i poslužite!

Kalupi za polukugle i nastavak za "valove" :)
Puslice možete napraviti kad god imate viška bjelanjaka- ja ih radim u omjeru 1 bjelanjak i 70 g šećera (pola kristal, pola u prahu) i sušim ih dok ne budu skroz suhe (ovisno o veličini cca 1,5 sat ili dulje). Gotove puslice možete uistinu dugo čuvati u dobro zatvorenim kutijama u koje ne dopire vlaga.

Isti brownie- drugačija izvedba:

Dakle- ovaj isti brownie možete izvesti i na drugačiji način- kao monoporcije. Ja sam kalupe oblika valjka obložila folijom i napunila ih limun kremom. 
Brownie podlogu izrezala na krug malo veći od promjera valjkastih kalupa.
Kad se lemon curd krema zamrzla- izvadila sam je iz kalupa, prelila mirror glazeom; složila na brownie i dodala "valove" od kreme od maline. Posula sve opet strugotinama čokolade, sjeckanim pistacijima te ukrasila puslicama, malinama i listićima melise. 
E sad- napomene vezane uz kalupe... ja imam inox kalupe oblika valjka- no neka vas to ne obeshrabi- za napraviti ovakvo šta možete ih sami napraviti npr od plastične boce ravnih stranica- važno je samo da joj dno i vrh ravno odrežete ;)))
Što se tiče folije kojom iznutra obložite kalup... u slastičarstvu postoji traka koja se koristi u ovakvim slučajevima i zove se "acetat traka". Bilo bi zgodno imati je doma za ovakve stvarčice- no za kućnu uporabu- nije nezamjenjiva ;) Ja sam moje kalupe obložila trakama koje sam napravila od one kvalitetnije prozirne "košuljice" što se umeće u fascikle :))) dakle- sve je izvedivo :)


Recept za mirror glaze imate ovdje .

Broj komentara: 8:

  1. Obećavajuća kombinacija :) Divno ti i ovog puta izgleda :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala!! :))) ovaj put imam pravi nastavak za valove ;))

      Izbriši
  2. Predivno je sve.Radim prvom prilikom 😉

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda, kalupe imam ali ih još nisam isprobala pa je ovaj recept prava prilika. Zanima me kad radiš s tim silikonskim kalupima da li je uvijek potrebno kremu zamrznuti u potpunosti ili tek toliko, bojim se da se teško izvadi iz tih kalupa ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Mirela! Koliko je meni poznato- da bi izasla savrsena polukugla odn neki drugi oblik iz nekog drugog kalupa- a radi se o kremi- ona treba biti zamrznuta.
      Mozda ima jedino opcija da se kalup premaze cokoladom pa kad se ona stegne da se napuni kremom- ali nisam isprobala tu varijantu tako da ne znam kako bi to funkcioniralo :)))

      Izbriši
  4. Super izgleda, kalupe imam ali ih još nisam isprobala pa je ovaj recept prava prilika. Zanima me kad radiš s tim silikonskim kalupima da li je uvijek potrebno kremu zamrznuti u potpunosti ili tek toliko, bojim se da se teško izvadi iz tih kalupa ��

    OdgovoriIzbriši