Link originala je ovdje- a recept kako sam ga ja napravila - slijedi.
Zašto sam mijenjala recept?
Najprije zato što volim kad mi je tijesto "konkretnije" a ne da mi se raspada- na što sam sumnjala čitajući sastav (no možda sam u krivu).
Drugo- orasi su mi bili pri ruci (i nisam požalila!)
I treće- volim karamel kojeg sama napravim (znam da vas ovo ne čudi :))) ).
I da- skoro uvijek smanjujem šećer u receptima sa neta.
Vama na volju- želite li se držati originala- ili moje varijante :))
Sastojci za tepsiju veličine 21 x 34 cm
210 g glatkog brašna
mala žličica praška za pecivo
230 g sitnijih zobenih pahuljica
170 g šećera
(možete staviti 100 g muscovada i 70 g običnog šećera)
prstohvat soli
250 g maslaca sobne temperature
140 g grubo sjeckanih oraha
120 g nasjeckane tamne čokolade
1 jaje
Karamel
200 g šećera
50 ml vode
100 g slatkog vrhnja
30 g maslaca
Najprije napravite karamel:
- stavite kuhati šećer i voodu. Nemojte ničim miješati- samo povremeno odignite zdijelu sa ploče za kuhanje i zarolajte ju tako da otopina oblije i stranice. Ne brinite- voda će ispariti- šećer će se karamelizirati- samo trebate strpljivo čekati.
Karamel je gotov kad voda ispari, šećer se rastali i dobije jantarnu boju (nemojte da vam pregori!).
Slatko vrhnje prethodno zagrijte i dodajte ga u karamelizirani šećer- pazite da vam ne eruptira!
Dodajte i maslac. Miješajte dok se ne otopi. Ostavite na stranu da se prohladi.
Za tijesto - pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i zobene pahuljice. Posebno mikserom tucite maslac, šećer i jaje. Smjesi dodajte suhe sastojke. Pomiješajte sve.
Dobit ćete smjesu nalik na mekše prhko tijesto.
Žličicom ili viljuškom rasporedite hrpice tijesta po dnu tepsije- tako da prekrije cijelo dno.
Ne trebate se truditi ravnati ili popunjavati rupice.
Preko tijesta pospite 2/3 čokolade; prošarajte karamel umakom, pospite 2/3 oraha te rasporedite ostatak tijesta- onako žličicom u malim grudicama. I prko gornjeg tijesta rasporedite ostatak oraha i čokolade. Ostatak karamela- ostavite za kad kolač bude pečen.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 25 minuta.
Vruć kolač prelijte ostatkom karamela i ostavite da se do kraja ohladi.
Nemojte očekivati da vam je ovo neki "biskvitasti" kolač! Ovaj kolač je više u tipu keksa- i ako mu odolite- mislim da može i duže trajati (no čisto sumnjam da ćete mu odoliti!)
Znači- režite ga na kockice - većim, čvrstim i oštrim nožem; složite u kutiju i slobodno zavirite svako malo u nju!
P.S. Ukoliko ga budete rezali dok je još mlak- može vam biti lagano mrvljiv!
Meni je puno draži kad je skroz ohlađen.
Slike su toliko zamamne da mi sline cure!
OdgovoriIzbrišiOva karamela obara s nogu :D
Hvala!!! <3 Baš mi je drago!!
IzbrišiUff, ja sam na dijeti, ali pravit ću ga svojima ovih dana :D.. samo da ga mogu gledati i mirisati te divote <3.
OdgovoriIzbrišihehe i ja sam krenula s tom namjerom...al sam pokleknula... :))))
IzbrišiOdlično! Ovo ću svakako isprobati!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala Mirela!! Javite se s dojmovima :)
IzbrišiPuno hvala Mirela!! Javite se s dojmovima :)
IzbrišiStrpljenje.....čekanje da se voda i šećer pretvore u karamel!!!
OdgovoriIzbrišiOdličan! Baš gustam! :)
Puno hvala!!! :))))))
Izbrišipredobri su..danas pecem ponovo jer su "bozicne" pojeli... . prvi put sam pogrijesila , pomijesala i orahe u tijesto mozda je bilo malo teze za oblikovati hrpice ali okusom me potsjeca puno na londonske stanglice..
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago da ste zadovoljni!! Hvala puno!! Sve najbolje vam u novoj!!
IzbrišiSuper je,volim prhko tijesto. Samo sam smanjila količinu šećera. :)
OdgovoriIzbriši