srijeda, 30. rujna 2015.

Caramelitas




Ne znam kako sam naletjela na ovaj recept...vjerojatno u potrazi za inspiracijom na temu čokolada i karamel ;))) i svidio mi se na prvi pogled- na prvo čitanje- no nikako da dođe i na red za isprobavanje...zašto?...možda sam bila skeptična na zobene pahuljice u tijestu... možda..ma ni sama ne znam...ali znam da je mojima -od nekidan ovaj kolač postao jedan od dražih kolača!


Link originala je ovdje- a recept kako sam ga ja napravila - slijedi.

Zašto sam mijenjala recept?
 Najprije zato što volim kad mi je tijesto "konkretnije" a ne da mi se raspada- na što sam sumnjala čitajući sastav (no možda sam u krivu).
Drugo- orasi su mi bili pri ruci (i nisam požalila!)
I treće- volim karamel kojeg sama napravim (znam da vas ovo ne čudi :))) ).
I da- skoro uvijek smanjujem šećer u receptima sa neta.

Vama na volju- želite li se držati originala- ili moje varijante :))

Sastojci za tepsiju veličine 21 x 34 cm

210 g glatkog brašna
mala žličica praška za pecivo
230 g sitnijih zobenih pahuljica
170 g šećera
(možete staviti 100 g muscovada i 70 g običnog šećera)
prstohvat soli
250 g maslaca sobne temperature
140 g grubo sjeckanih oraha
120 g nasjeckane tamne čokolade
1 jaje


Karamel
200 g šećera
50 ml vode
100 g slatkog vrhnja
30 g maslaca

Najprije napravite karamel:
- stavite kuhati šećer i voodu. Nemojte ničim miješati- samo povremeno odignite zdijelu sa ploče za kuhanje i zarolajte ju tako da otopina oblije i stranice. Ne brinite- voda će ispariti- šećer će se karamelizirati- samo trebate strpljivo čekati.
Karamel je gotov kad voda ispari, šećer se rastali i dobije jantarnu boju (nemojte da vam pregori!).
Slatko vrhnje prethodno zagrijte i dodajte ga u karamelizirani šećer- pazite da vam ne eruptira!
Dodajte i maslac. Miješajte dok se ne otopi. Ostavite na stranu da se prohladi.

Za tijesto - pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i zobene pahuljice. Posebno mikserom tucite maslac, šećer i jaje. Smjesi dodajte suhe sastojke. Pomiješajte sve.
Dobit ćete smjesu nalik na mekše prhko tijesto.
Žličicom ili viljuškom rasporedite hrpice tijesta po dnu tepsije- tako da prekrije cijelo dno.
Ne trebate se truditi ravnati ili popunjavati rupice.

Preko tijesta pospite 2/3 čokolade; prošarajte karamel umakom, pospite 2/3 oraha te rasporedite ostatak tijesta- onako žličicom u malim grudicama. I prko gornjeg tijesta rasporedite ostatak oraha i čokolade. Ostatak karamela- ostavite za kad kolač bude pečen.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 25 minuta.

Vruć kolač prelijte ostatkom karamela i ostavite da se do kraja ohladi.

Nemojte očekivati da vam je ovo neki "biskvitasti" kolač! Ovaj kolač je više u tipu keksa- i ako mu odolite- mislim da može i duže trajati (no čisto sumnjam da ćete mu odoliti!)

Znači- režite ga na kockice - većim, čvrstim i oštrim nožem; složite u kutiju i slobodno zavirite svako malo u nju!

P.S. Ukoliko ga budete rezali dok je još mlak- može vam biti lagano mrvljiv!

       Meni je puno draži kad je skroz ohlađen.



Broj komentara: 12:

  1. Slike su toliko zamamne da mi sline cure!
    Ova karamela obara s nogu :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Uff, ja sam na dijeti, ali pravit ću ga svojima ovih dana :D.. samo da ga mogu gledati i mirisati te divote <3.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe i ja sam krenula s tom namjerom...al sam pokleknula... :))))

      Izbriši
  3. Odlično! Ovo ću svakako isprobati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Mirela!! Javite se s dojmovima :)

      Izbriši
    2. Puno hvala Mirela!! Javite se s dojmovima :)

      Izbriši
  4. Strpljenje.....čekanje da se voda i šećer pretvore u karamel!!!
    Odličan! Baš gustam! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. predobri su..danas pecem ponovo jer su "bozicne" pojeli... . prvi put sam pogrijesila , pomijesala i orahe u tijesto mozda je bilo malo teze za oblikovati hrpice ali okusom me potsjeca puno na londonske stanglice..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago da ste zadovoljni!! Hvala puno!! Sve najbolje vam u novoj!!

      Izbriši
  6. Super je,volim prhko tijesto. Samo sam smanjila količinu šećera. :)

    OdgovoriIzbriši