četvrtak, 11. lipnja 2015.

Špagetirane tikvice sa šalšom i kozicama

Što reći o špagetiranim tikvicama?



... možda najbolje ništa!
 ... Možda je uistinu najbolje da vam ne pričam puno o njima- ja -koja jako volim tjesteninu u svim oblicima;
 - ja- kojoj je veeeliki upitnik "visio nad glavom" kad sam ih prvi put krenula špagetirati...

Da - ništa vam neću reći...ni to da ovih špageta možete jesti koliko god možete - bez straha od odlaska na plažu; bez straha od težine u želudcu i bez grižnje savjesti!

Da ipak napišem recept? :)

Sastojci- za 2 osobe

2 srednje velike tikvice
200 g očišćenih repova kozica
2 dcl "šalše od poma"
1 dcl bijelog vina
2-3 režnja češnjaka
peršin
sol
papar
maslinovo ulje


Stavite maslinovo ulje u zdjelu i sve stavite na laganu vatru. Dok se ulje zagrijava- ubacite na listiće narezani češnjak i samo kratko provrtite da pusti miris- te odmah dodajte repove kozica. Njima ne treba dugo- svega par minuta. Sve zalijte bijelim vinom i ostavite još minutu dvije da provrije. Sklonite s vatre i posolite i popaprite.




Ukoliko ste bili vrijedni prošlo ljeto- onda (kao i ja ;) ) još uvijek imate na zalihama gotove "šalše". Odvojite 2 dcl i zagrijte ju- čisto da se ljepše sljubi sa svime ;)


Tikvice "špagetirajte". Bit će vam najlakše to napraviti na spiralizator- spravica oblika pješčanog sata i uloge nalik onom koju igra oštrilo za bojice- samo što iz ovog "oštrila" izlaze špagete.
( Koliko je meni poznato - spiralizator kod nas imate kupiti u Muellera.)

U veću dublju tavu stavite malo maslinovog ulja i zagrijte ga. Stavljajte hrpicu po hrpicu špageta od tikvica na njega, par puta provrtite i vadite na tanjur. Prelijte ih šalšom; prekrijte kozicama- i guštajte!

Ukoliko nemate gotove šalše- a imate svježih zrelih rajčica (ili eventualno pelata) - trebat ćete i jedan manji crveni luk i malu papriku.
Rajčicama skinite kožu na način da ih uronite kratko u vrelu vodu- pa potom u hladnu. Odstranite im i sjemenke. Crveni luk i papriku narežite na sitno i prodinstajte na malo maslinovog ulja dok ne postanu meki i staklasti. Dodajte im rajčicu i kuhajte sve dok ne ispari višak tekućine. Posolite.


I na kraju- što reći o špagetima od tikvica?
- Ako ih niste do sad probali- obavezno ih probajte!
Jednako su ukusne i u ovoj varijanti; i u varijanti samo sa šalšom..i u bolognese varijanti...ma kako god ih zamislite! :)

Dobar tek!

2 komentara:

  1. Nisam još probala u ovoj varijanti ni u bilo kojoj drugoj s kuhanim dugom, kod mene su obično s prstom, crvenim ili zelenim

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam još probala u ovoj varijanti ni u bilo kojoj drugoj s kuhanim dugom, kod mene su obično s prstom, crvenim ili zelenim

    OdgovoriIzbriši