Vjerovatno svatko od nas ima negdje zapisano jedno ovakvo tjesto na principu: koliko-toliko ili neku više ili manje varijaciju tog tjesta. U glavnom ovo je ono moje savršeno tjesto za slane grickalice (mada mislim da bi i u slatkoj varijanti bilo jednako dobro).
Ako imate sve sastojke doma- tjesto je u trenu gotovo- možete ga rezati na prutiće, smotati ih u mini ili maxi kifliće, posipati zrnjem, začinima ili ostaviti bez ičega- u svakom slučaju- pojede se brzo!
Ja sam ih ovaj put radila u obliku mini kiflića.
Sastojci:
50 dkg
brašna
50 dkg
svježeg sira
25 dkg maslaca
1
jaje
1 mala žličica
sode bikarbone
1 mala žličica
soli
1
jaje za premazivanje
začinsko bilje, sezam, lan, parmezan, kim i dr za posipanje
Priprema:
Stavite brašno u zdjelu i dodajte mu sodu bikarbonu. Napravite udubinu u sredini brašna i u nju dodajte omekšali na listiće narezan maslac, svježi sir, jaje i sol te umjesite glatko tijesto.
Izvadite ga na radnu ploču lagano posutu brašnom, još malo umjesite te razdjelite u 16 kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte u krug debljine 3-4 mm. Krug razrežite na 8 trokuta, svaki zarolajte od šireg kraja ka užem. Dobiveni kiflić lagano savijte. Kifliće redajte na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim jajem te pospite po želji sjemenkama, začinima, sirom ili krupnom solju. Stavite u prethodno zagrijanu peć na 180°C i pecite nekih 12ak minuta.
Guštajte!
Dobar ti je nered..volim jako ovakve slane delicije !!!!!
OdgovoriIzbrišiJednostavni i fini kiflići, jako mi se sviđa recept, a slike su odlične :)
OdgovoriIzbrišiHvala Mirjana! Hvala Medo! :)))
OdgovoriIzbrišiOvo tako finooo izgleda !!!!!!!!
OdgovoriIzbrišiHvala Branka! <3
OdgovoriIzbrišiPredivno!
OdgovoriIzbriši