Podloga torte je moja varijanta Japanske torte od sira ("obična" biskvitna torta koja se sastoji samo od biskvita sa sirom, a poslužuje se ili samostalno ili sa kakvim voćnim preljevom)
Žele od borovnica sam radila u silikonskim kalupima- a vi- ako ih nemate- možete žele izliti u kalup za tortu (obložen iznutra prozirnom folijom) malo manjeg promjera od onog u kojem se pekla torta; zamrznuti ga i zamrznutoga položiti na tortu... ili ga- tako zamrznutoga- možete izrezati u razne oblike i poslagati na tortu.
Sastojci za nižu tortu promjera 26 cm
200 g krem sira (abc sir; vivis i sl)
80 g rastopljenoga maslaca
150 g šećera
3 jaja
prstohvat soli
80 g glatkog brašna
25 g škrobnoga brašna
1 kavena žličica praška za pecivo
sok 1 limuna
korica 1-2 neprskana limuna
Žele od borovnica
300 g borovnica
100 g šećera
8 g mljevene želatine
sok 1 limuna- po želji
vode po potrebi
vode po potrebi
Chantilly krema
150 g slatkog vrhnja (mliječnog vrhnja za šlag)
po želji šećera u prahu
sjemenke iz mahune vanilije (pola mahune)
Najprije napravite žele od borovnica. Stavite želatinu u 30 g hladne vode da nabubri.
Prokuhajte borovnice sa malo vode, smiksajte ih štapnim mikserom i procijedite kroz cijedilo. Dobivenom soku dodajte šećer i sad sve skupa izvažite.( Provjerite i slatkoću pa po želji dodajte ili još malo šećera i/ili sok limuna ) Imat ćete manje od 400 g smjese- pa nadolijte vode do 370 g (30 g ste već dodali u želatinu). Zakuhajte i kad prokuha- sklonite s vatre i dodajte želatinu. Izlijte smjesu u silikonske kalupe ili u obruč torte obložen prozirnom folijom. Stavite u zamrzivač.
Za biskvit- tucite maslac, šećer i krem sir dok ne postanu pjenasti. Dodavajte jedno po jedno jaje i sok limuna.
Posebno pomiješajte koricu limuna sa soli, brašnom i škrobnim brašnom (gustinom) i praškom za pecivo. Istresite brašnaste sastojke u sir, jaja i maslo i sve kratko promiješajte (da ne bude grudvica). Izlijte smjesu u papirom obložen kalup i stavite peći.
Biskvit sam pekla u prethodno zagrijanoj pećnici na opciji ventilator na 150°C - 20 min. Ako nemate tu opciju pečenja - pecite na klasičan način na temperaturi 160°C isto 20-25 min- ovisno o tome kako vaša peć radi.
Ako smjesu pečete u kalupu manjeg promjera- također je potrebno malo duže pečenje. U svakom slučaju- da biste bili sigurni da je pečeno- provjerite čačkalicom.
Biskvit ostavite u kalupu da se ohladi cca 5 min a onda ga izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za serviranje (možete ga prevrnuti na tanjur jer je biskvit prilično mekan - pa treba biti oprezan s njim).
Na ohlađeni biskvit poslažite (postavite) smrznuti žele.
Za Chantilly kremu- tucite mikserom dobro ohlađeno slatko vrhnje. Kad je skoro tučeno u šlag- dodajte mu šećer u prahu i sjemenke iz mahune vanilije. Kremom ispunite praznine između želea ili je jednostavno rasporedite preko želea.
I za kraj - o blogerskim novogodišnjim odlukama... S obzirom da već neko vrijeme radim u restoranu, plus što sam maksimalno angažirana i oko nekih drugih projekata- blog je zadnjih 9 mjeseci bio prilično zapostavljen... moja novogodišnja odluka je da to promijenim. Ne mogu obećati da će postova u ovoj godini brojčano biti jednako kao ranije- ali će ih svakako biti više nego u zadnje vrijeme :))))
Imam u planu dovesti vam u goste meni neke jako drage ljude - što kuhare, što slastičare - tako da će biti stvarno raznovrsnih recepata i novih ideja na blogu.
P.S. Imam jako puno upita za recepte slastica sa slika koje vidite da radim u restoranu... s obzirom da su to slastice koje razvijam i radim za restoran- nadam se da razumijete da vam za njih ne mogu napisati recepte- no zato - za sve ostale stvari koje vas zanimaju- kao i do sad- stojim na raspolaganju. Ukoliko imate nekih posebnih želja- koji recept i što da napravim i napišem na blogu- slobodno ostavite svoje prijedloge u komentaru!
Nadam se da se čitamo i pratimo i dalje!
Prokuhajte borovnice sa malo vode, smiksajte ih štapnim mikserom i procijedite kroz cijedilo. Dobivenom soku dodajte šećer i sad sve skupa izvažite.( Provjerite i slatkoću pa po želji dodajte ili još malo šećera i/ili sok limuna ) Imat ćete manje od 400 g smjese- pa nadolijte vode do 370 g (30 g ste već dodali u želatinu). Zakuhajte i kad prokuha- sklonite s vatre i dodajte želatinu. Izlijte smjesu u silikonske kalupe ili u obruč torte obložen prozirnom folijom. Stavite u zamrzivač.
Za biskvit- tucite maslac, šećer i krem sir dok ne postanu pjenasti. Dodavajte jedno po jedno jaje i sok limuna.
Posebno pomiješajte koricu limuna sa soli, brašnom i škrobnim brašnom (gustinom) i praškom za pecivo. Istresite brašnaste sastojke u sir, jaja i maslo i sve kratko promiješajte (da ne bude grudvica). Izlijte smjesu u papirom obložen kalup i stavite peći.
Biskvit sam pekla u prethodno zagrijanoj pećnici na opciji ventilator na 150°C - 20 min. Ako nemate tu opciju pečenja - pecite na klasičan način na temperaturi 160°C isto 20-25 min- ovisno o tome kako vaša peć radi.
Ako smjesu pečete u kalupu manjeg promjera- također je potrebno malo duže pečenje. U svakom slučaju- da biste bili sigurni da je pečeno- provjerite čačkalicom.
Biskvit ostavite u kalupu da se ohladi cca 5 min a onda ga izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za serviranje (možete ga prevrnuti na tanjur jer je biskvit prilično mekan - pa treba biti oprezan s njim).
Na ohlađeni biskvit poslažite (postavite) smrznuti žele.
Za Chantilly kremu- tucite mikserom dobro ohlađeno slatko vrhnje. Kad je skoro tučeno u šlag- dodajte mu šećer u prahu i sjemenke iz mahune vanilije. Kremom ispunite praznine između želea ili je jednostavno rasporedite preko želea.
I za kraj - o blogerskim novogodišnjim odlukama... S obzirom da već neko vrijeme radim u restoranu, plus što sam maksimalno angažirana i oko nekih drugih projekata- blog je zadnjih 9 mjeseci bio prilično zapostavljen... moja novogodišnja odluka je da to promijenim. Ne mogu obećati da će postova u ovoj godini brojčano biti jednako kao ranije- ali će ih svakako biti više nego u zadnje vrijeme :))))
Imam u planu dovesti vam u goste meni neke jako drage ljude - što kuhare, što slastičare - tako da će biti stvarno raznovrsnih recepata i novih ideja na blogu.
P.S. Imam jako puno upita za recepte slastica sa slika koje vidite da radim u restoranu... s obzirom da su to slastice koje razvijam i radim za restoran- nadam se da razumijete da vam za njih ne mogu napisati recepte- no zato - za sve ostale stvari koje vas zanimaju- kao i do sad- stojim na raspolaganju. Ukoliko imate nekih posebnih želja- koji recept i što da napravim i napišem na blogu- slobodno ostavite svoje prijedloge u komentaru!
Nadam se da se čitamo i pratimo i dalje!
Mislila sam da su to sljive.
OdgovoriIzbrišiZasto kora je tako zuta? Opet zbog jaja?
Do sad u drugim sajtovima vidim "chantilly" kremu kao "slag". U Grckoj zove se santiji takodje.nadam se da mi odgovara autor.
Da kora je zuta zbog domacih jaja :)))
IzbrišiChantilly krema je tuceno slatko vrhnje sa šećerom i sjemenkama vanilije- razlika izmedju nje i ovocnog slaga je sto slag nije sladak i nema aromu- naravno- pricam o slagu od pravog mlijecnog vrhnja
Greska u tipkanju- ovocnog = obicnog
IzbrišiPa ok, kod nas i jedno i drugo se zove chantilly samo jedno je ne-slatko a drugo slatko. Ok, hvala što si odgovorila, već dugo nisi bila u Blog,mislila sam da nećeš više d ase baviš time i da te ne interesuje. Lepo je što si vratila.
IzbrišiA sta je ovo skrobno brasno? Jel kukuruzni skrob na primer??? TO je kod nas nesto sto lici na fino brasno
OdgovoriIzbrišiSkrobno brasno ili "gustin" je kukuruzni skrob i jako je fine strukture
IzbrišiTako je, hvala ti.
IzbrišiGreat cake -
OdgovoriIzbrišiIt looks beautiful and delicious.
Thanks and greetings to you!