Recept za kojeg se pitalo na tim blagdanima, rođendanima, godišnjicama, pirevima; recept koji se prepisivao od radne kolegice u trgovini; od sestre kod zubara ili od prijateljičine bake.
Vjerojatno je Medena pita jedan od onih kolača kojeg svi mi imamo zapisanog negdje u nekoj bilježnici. I vrlo vjerojatno je moj recept sličan tvom, bakinom, tetkinom, Cvitinom, Jelinom ili Marinom- jer to i je taj recept.
Recept iz doba crno bijelih fotografija, fića i spačeka - ili iz doba trolejbusa..ma čak i ranije od tog....
A opet- jednako mu se veselimo svakim pogledom, mirisom i zagrizom- i danas!
Bezvremenski klasik.
Kolač djetinjstva.
Sastojci:
dimenzije kora: 31x35 cm
od smjese se rade 4 kore
1 jaje
140 g kristal šećera
85 g masti (ili maslaca)
25 ml mlijeka
25 ml vode
75 g meda
430 g glatkog brašna
1 kavena žličica sode
10 g kakaa
začini: cimet, klinčić, oraščić
(ili žličica začina za medenjake)
Na vodenoj kupelji pjenjačom miješajte jaje, med, šećer, mast, kakao, mlijeko i vodu.Miješajte dok se šećer ne rastopi- ali pazite da ipak to zagrijavanje ne traje predugo jer će vam se jaje zgrušati.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu i začine.
Posudu sa mokrim sastojcima maknite s vatre, Postupno umješajte brašno. Ja ovo miješanje radim mikserom sve do pred kraj količine brašna- pri kraju- brašno umijesim rukom.
Meni je najlakše valjati kore na silikonskoj podlozi- na kojoj ih odmah i pečem. Podlogu ne brašnim, a valjam preko prozirne folije tako da nikakvo dodatno brašno nije potrebno. Ukoliko nemate silikonsku podlgu- probajte valjati na pek papiru uz što manje brašnjenja- ili direktno na radnoj podlozi.
Ukoliko imate ventilacijsku pećnicu pecite po dvije kore od jednom na 160°C (u prethodno zagrijanoj peći) oko 10 min. Pazite da vam se kore ne prepeku! Ukoliko pečete na klasičnoj opciji pečenja- onda neka to bude na 180°C cca 8-10 min .
(odnosno- vrijeme pečenja može varirati jer ne peku sve pećnice jednako jako iako ih namjestimo na istu temperaturu)
Pečene kore na dodir budu lagano mekane- no hlađenjem očvrsnu (kao i sve kore s medom).
Pečene kore slažem na ravnu podlogu- jednu na drugu - razdvajam ih pek papirom i odozgo ih pritisnem ravnom daskom. Filujem ih hladne.
Dobro je da prilikom valjanka kora pazite da vam svi rubovi budu ravi- tako da nema puno obrezivanja poslije :)
Krema:
2 dcl slatkog vrhnja
4 dcl mlijeka
(ili samo 6 dcl mlijeka)
90 g glatkog brašna
100 g kristal šećera
250 g maslaca sobne temeparure
Zakuhajte slatko vrhnje, 2 dcl mlijeka i šećer. Pomiješajte brašno i ostatak mlijeka da dobijete finu kremu bez grudvica. Zakuhano mlijeko sklonite s vatre i kroz cijedilo mu dodajte smjesu brašna i mlijeka- sve vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Prozirnom folijom prekrijte vruću kremu tik uz njenu površinu- da se ne stvori korica na njoj. Ohladite na sobnu temperaturu.
U ohlađenu kremu umiješajte maslac. Izvažite kremu i raspodijelite je na tri jednaka dijela.
Na dno tepsije stavite prvu koru medene pite, ravnomjerno je premažite kremom, poklopite drugom korom i oprt mažite kremom i tako dok ne završite četvrtom korom.
Zadnju koru prekrijte pek papirom i pritisnite kakvom ravnom pločom (ja imam daske koje mi služe za pritiskanje medene, mađarice i sl.) Ostavite medenu pitu u hladnjaku da se stegne i da kore omekšaju- najbolje preko noći.
(Ne brinite- kore će sigurno omekšati iako su prilikom slaganja medene prilično tvrde.)
Ima varijanti u kojima se medena pita prelijeva čokoladnom glazurom ili posipa šećerom u prahu- ja ne radim ni jedno ni drugo- za mene je medena baš takva kakva je- bez dodataka :)
Inače sve kolače (i torte)- pa tako i medenu pitu režem velikim nožem oštre i tanke oštrice- sigurnim i brzim potezima. Nema oklijevanja. Samo tako ćete dobiti čiste presjeke.
Kod kremastijih kolača/ torti- nož umačem u vrelu vodu- no kod medene to nije potrebno.
Savjet: Kore za medenu možete napraviti i par dana ranije- samo ih čuvajte držite razdvojene pek papirom i na mjestu gdje nema vlage.
Ima i kod nas medene pite zovu se melopita jer meli znaci med ali one su nesto sasvim drugacije... meni se svidjaju u izgledu takve kolacice kao ta tvoja pita ,koje lice na rozen tortu,na prugama, jer mi takve nemamo.
OdgovoriIzbrišiEto onda razloga za napraviti ovakvu medenu pitu :)
IzbrišiU redu onda imam nekoliko pitanja.:)
IzbrišiNe razumem zasto mesas one prve sastojke iznad vode i zagrejes ih, zasto pritisnes kore daskom,da li ispadnu ne-ravne? A sta je glatko brasno jel mozda skrob ili neko mekano brasno? Hvala julijo unaprijed!
Prva smjesa se zagrijava jer tijesto s medom kad je hladno bude tvrđe i žilavije i teže se valja- a dok je toplo- ono je podatno za rad s njim.
IzbrišiKore budu ravne- bez brige- no kako su površinom velike - a budu mekane prilikom vađenja iz peći- može se dogoditi da se izvitopere (tj iskrive tj da im se rubovi zakrive prema gore jer se brže ohlade od sredine) - stavljam ih jednu na drugu i pritisnem daskom da i ostanu ravne.
Glatko brašno je klasično meko brašno.
Hvala ,dobro si objasnila, shvatila sam.
IzbrišiPrekrasno izgleda! Ide na popis blagdanskih kolača
OdgovoriIzbrišiHvala!! Za blagdane je obvezna ;) (barem kod nas :) ... ma da se moje pita- bila bi obvezna barem jednom u dva tjedna :))))
IzbrišiI sama sam ju vec uvrstila u popis :) Izgleda prefino. I ova, bez glazure, izgleda puno 'domacije' :))
OdgovoriIzbrišiTnx za receptic. pozz..
Bas mi je drago!! Hvala!!
IzbrišiHvala na receptu slijedila Vase tocne upute i ispala je bez greske to jest pita je PREMEDENA ;)
OdgovoriIzbrišiPuno hvala Ana!!! <3 <3 Tako mi je drago! <3 <3 <3
Izbrišikoje slatko vrhnje vi koristite za kremu ?hvala
OdgovoriIzbrišiMlijecno slatko vrhnje (vrhnje za slag) od vindije ili dukata
IzbrišiNapravila sam je :) Odlicna je! Recept je dobro objasnjen, pa nisam imala problema. Medena pita mi izgleda divno :) Hvala!
OdgovoriIzbrišiE bas mi je drago da ste zadovoljni i da ste se javili!! Hvala puno!! Sve najbolje u novoj!!
IzbrišiDa li kore pecete normalno ili na prevrnutom plehu?
OdgovoriIzbrišiDa li moze bez sode bikarbone?
OdgovoriIzbriši