subota, 31. kolovoza 2019.

Vrijeme je od Tarta. (u kojoj god varijanti)


Iako vrućine još traju, ne mogu izdržati da nešto ne umijesim... makar i najobičniji tart,, dva tarta... ok.. dva tarta- ali od jednog tijesta. .. a trebalo je i potrošiti voće.. i neku čokoladu iz ladice..
U glavnom- opravdanja zašto napraviti tart ima na pretek.. pa im vi pokušajte odoljeti... ja nisam..



Za tart- važno je imati dobro prhko tijesto. Isprobala sam nekoliko recepata za prhka tijesta- no uvijek se vraćam onom standardnom- jedna količina brašna, pola od toga maslaca i pola od toga šećera te jedno jaje ili samo žumanjci.. eventualno količinu šećera znam promijeniti- ovisno o nadjevu.


Isto tako- za sva prhka tijesta- važno je da se rade sa hladnim maslacem i da se što manje zagrijavaju dlanovima. Možete ih napraviti mikserom- ali ja ih prakticiram raditi bez njega- volim osjetiti tijesto- i preporučila bih svima da najprije nauče raditi tijesto rukama, da ga upoznaju, da ga osjete, da ga znaju zatvorenih očiju prepoznati je li dobro ili nije i treba li mu išta dodati... tek onda- radite ga mikserom... ako se ne zaljubite u prhka tijesta kao ja... onda ih nastavite raditi ručno..


Prhko tijesto
količina za 2 tarta veličine 24x24 cm i debljine tijesta 2 mm
(ja volim jako tanka tijesta tartova- tanka ali čvrsta)

250 g glatkog brašna
125 g hladnog maslava
60 g šećera u prahu
prstohvat soli
3 žumanjka


Pomiješajte brašno i šećer u prahu. Hladni maslac narežite na listiće i vrhovima prstiju utrljajte u brašno da dobijete grudice. Dodajte žumanjke i brzo umijesite tijesto.
(Budete li ga dugo mijesili postati će žilavo!)
Razdijelite ga na dva dijela- razvaljajte svaki između dva pek papira (ne treba dodatno brašniti) na približan oblik kao kalup. stavite ih u hladnjak da se odmore barem pola sata.
Skinite sa pek papira i utisnite u kalup. Ako vam se negdje pokida- slobodno ga zakrpajte i spojite.
Vratite u hladnjak dok pripremate nadjev.


Nadjev 1
100 g mljevenih oraha ili badema
3 bjelanjka
70 g šećera
50 g otopljenog maslaca

voće po želji- jabuke, šljive, breskve, borovnice.


Sve sastojke za nadjev pomješajte- običnom viljuškom. Rasporedite ga preko tijesta. Po nadjevu rasporedite tanko narezano voće i stavite sve u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 25-30 min

(Ukoliko vam je voće kiselije- možete ga prije pečenja lagano posuti šećerom i cimetom- ako volite.)

Ostavite tart da se ohladi na sobnu temperaturu i poslužite!


Nadjev 2
200 g tamne čokolade
30 g meda (ili šećera)
150 g vrhnja za šlag
1 mala žličica instant kave (ako volite)
2 jaja
50 g maslaca




Čokoladu, med, maslac, instant kavu i vrhnje za šlag- stavite skupa u zdjelicu i otopite na pari.
Dodajte im viljuškom izmućena jaja. Rasporedite sve u kalup u koji ste prethodno stavili tijesto tarta.

Na površini po želji poredajte polovice oraha, pospite listiće badema, pospite sjeckanim kikirikijem ili ostavite bez ičega. Ja sam nedavno nabacila Pecan orahe- pa sam njih poslagala.
Tart stavite peći u prethodno zagrijanu peć na 180°C i pecite 20-25 min - nadjev u sredini mora ostati mekan- hlađenjem će očvrsnuti.




Pečeni tart ostavite da se do kraja ohladi. Poslužite sa sladoledom, preljevom od voća, karamel umakom ili bez ičeg- u svakom slučaju će biti dobar!




Nema komentara :

Objavi komentar