utorak, 30. prosinca 2014.

Svečani cupcakesi :)



Lica bijelog kao snijeg i kose crne kao ebanovina...
- možda bih to mogla staviti u opis ovih cupcakesa ?

... ili klasiku tipa: nježni, lagani biskvit sa notom lješnjaka i mirisom naranče te tamna, jaka, bogata čokoladna krema- nadopunjuju se međusobno u mini cupcakesima, posebnog izgleda i savršenog okusa! ...

- u svakom slučaju- cupcakesi vrijedni pažnje!

Sastojci :
3 bjelanjka
135 g mlijeka
90 g otopljenog maslaca
ekstrakt vanilije
90 g šećera
120 g brašna
50 g lješnjaka
kavena žličica sode bikarbone
prstohvat soli
korica naranče

 Miješati bjelanjke sa šećerom dok se lagano ne zapjene, dodati im ekstrakt vanilije i otopljeni maslac. U drugu posudu pomiješati suhe sastojke- brašno sa sodom bikarbonom i koricom naranče i mljevenim lješnjacima.
Lagano špatulom spojiti obje smjese te žlicom stavljati u košarice za mini muffine. Smjesa je dovoljna za 30ak mini košarica gornjeg promjera 4,5 cm i visine 2 cm.
Peći na 180  nekih 12ak minuta.
Ukoliko ih radite u većim košaricama, produljite vrijeme pečenja za koju minutu.











Krema:
200 g slatkog vrhnja
200 g čokolade s većim postotkom kakaa
žličica likera od naranče

Zagrijati slatko vrhnje skoro do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade. Miješati dok se čokolada skroz ne rastopi. Ostaviti da se ohladi i stegne. U skoro ohlađenu kremu dodati  liker od naranče.

Dresir vrećicom sa nastavkom za ruže špricati ružu na vrh svakog muffina. Dekorirati listićem metvice.
Po želji- možete raditi i "obične zavijutke" - umjesto ružica- nastavkom sa širokim nazubljenim otvorom - izgledati će jednako lijepo :)













Ako se pak odlučite za ružice na cupcakesima - tu je kolaž kako ih ja radim :)


- Važna napomena- ako imate nastavak sa širokim otvorom lagano zakrivljen prema unutra, nemojte ga nikada namještati u dresir vrećici tako da ga npr kažiprstom gurate.... zašto? ...zato što je taj nastavak zapravo izuzetno opasan nastavak!... sad se pitate: kako?... e pa tako sam ga ja namještala kažiprstom u silikonskoj dresir vrećici i kažiprst mi je prošao 3-4 mm kroz njegov otvor.... i imala sam problem.... kako su vrhovi zakrivljeni prema unutra, nisam mogla vratiti prst bez da mi se vrhovi ne zabodu u prst i poprilično (blago rečeno) izgrebu... sad vam je sve jasno... pazite se Prstojeda! :)

Napomena- ne morate mahnito tražiti po trgovinama ove bijele "čipkaste" košarice- sami ih izrežite od papirnatih podložaka za torte čipkastog ruba i omotajte oko košarice u kojoj ste pekli cupcakese! ;)

Sve najbolje u Novoj 2015. vam želim!

4 komentara :

  1. kako si uspjela dobiti ove forme čipkane od čokolade? Izgleda Extra...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ne znam na koje forme mislite- u sredini je ružica - postupak je u zadnjoj slici, a ukrasne košarice su od papira :)

      Izbriši
  2. Draga Julija!Možete mi reći koju tamnu čokoladu koristite? Hvala! Tina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Tina! Najcesce koristim cokoladu sa 52% kakaa iz lidla.

      Izbriši