srijeda, 6. ožujka 2013.

Uskršnja peciva (sirnice/ pince/ pogače)

Svako doba godine ima neke svoje mirise kuhinje...bar za mene.. Božić mi miriše na medenjake, orahnjače, vaniliju, cimet i sitne kolačiće; zima mi je za čaj i buhtle; kasno proljeće mi miriše po jagodama; ljeto po voćnim salatama i sladoledu... ovaj dio kraja zime i početak proljeća- oko Uskrsa mi miriše na Pogače/Sirnice/Pince... Svake godine radim i peciva i Pogače/Sirnice/Pince, ali uvijek ih radim nekako "po sluhu" - malo ovog, malo onog, pa još brašna i td..sad sam napokon vagala i zapisivala što i koliko ;) Ovo je varijanta sa svježim sirom u tjestu. :)



500+200+100 gr brašna
5 gr soli
200 ml sirutke (može i mlijeka)
180 gr šećera
3/4 kockice kvasa (cca 30 gr)
3 žumanjka
1 cijelo jaje
150 gr svježeg sira
125 gr masla
korica limuna i naranče
1 čep maraschina
2 čepa kruškovca



Sirutku zagrijati i odvojiti 50 ml te u tome ostaviti kvas sa žličicom šećera i brašna da se diže. U ostatku sirutke otopiti maslo i šećer.
Žumanjke i jaje viljuškom pomješati sa sirom te dodati arome i koricu limuna i naranče
500 grama brašna pomješati sa soli.
Tko ima samostojeći veliki mikser neka brašno i sol stavi u posudu miksera i na to dodaje najprije rastopljeni kvas, pa jaja i sir i na kraju sirutku, šećer  i maslac i pustiti da mikser umjesi prilično mekano tijesto. Tko nema- može i običnim ručnim mikserom ;)
Kad je mjesenje gotovo, ja skinem kuku sa miksera i ostavim je u tjestu, sve prekrijem prozirnom folijom i ostavim na toplom da raste. Treba poduplati svoj obujam. Meni se tijesto dizalo oko 2 sata.
Nakon dizanja- vraćam sve pod mikser i dodajem još 200 gr brašna te umjesim malo tvrđe tijesto koje istresem na stoljnjak pobrašnjen sa preostalih 100 gr brašna. Oblikujem kuglu i podijelim je na 8 djelova te od svakog dijela oblikujem kuglicu (svaka kuglica je imala oko 180 gr).
Pek papir po dužini izrežem na 4 trake. Na dno svake remekine stavim krug pek papira izrezan po mjeri. E sad svaku kuglu tijesta malo izvaljam da dobijem valjak, omotam ga trakom pek papira (taman se 2 puta omota) i stavim okomito u remekinu te tijesto malo pritisnem odozgor da lijepo sjedne. Ako želite- možete svaki papir po sredini visine povezati konopčićem- ako vas je strah da vam se previše ne rašire- ja svoje nisam vezala, papir je skroz dobro držao.
Kad ste sve stavili u svoje remekine- ostavite da još jednom kvasaju - nekih sat vremena.
Peć zagrijte na 180°C i stavite peciva peći otprilike 30 min. Zadnjih 10 minuta sve prekrijte pek papirom da ne plane. Nakon 30 min, provjerite drvenim ražnjićem da li je i unutra pečeno- ako štapić izlazi suh i bez mrvica- peciva su pečena. :)
Pečena peciva odmah vadim iz remekina, ali ostavljam papir na njima i stavljam ih pokrivene kuhinjskom krpom na rešetku da se ohlade.

Pospite šećerom u prahu.

Pp želji možete u tijesto dodati grožđice, suhe marelice, brusnice i sl. :)

Broj komentara: 13 :

  1. Volim <3 Divna boja i okusi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala! Nama su predobri- djeca su tražila da ih što skorije opet radim :)

      Izbriši
    2. hvala puno na divnom receptu svake godine za Bozic radim

      Izbriši
    3. Baš mi je drago!!! Hvala!!! Sve najbolje!!

      Izbriši
  2. Zbog visine su me podsjetile na panettone, krasno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Meni se sviđa izgled panetonea pa sam ih i htjela ispeći da izgledom podsjećaju na njih :)

      Izbriši
  3. Uskrs bez pince nije pravi Uskrs pa se i ja trudim barem jednom godišnje zasuči rukave...Tvoje su predivne;)

    OdgovoriIzbriši
  4. divno izgleda...kakav je okus, da li bi pasalo ubaciti grozdjice?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okus je baš onako - ma ne znamuopće kako da ga opišem :) - i da pasale bi grožđice ili brusnice još ubaciti u tijesto :) Hvala!

      Izbriši
  5. Pozdrav Julia divno izgledaju...
    Zanima me ako se ova količina peče u jednom većem kalupu koji bi po vama bio najbolji promjer kalupa.
    Hvala Iva

    OdgovoriIzbriši